Czereśniowe clafoutis / Sweet cherry clafoutis

Niezbyt dużo trzeba przy dzisiejszym daniu, a właściwie deserze opowiadać. Moje ulubione czereśnie zapieczone w cieście łatwiejszym niż by się wydawało, bo naleśnikowym. Prosty, przepyszny, francuski deser w oryginale.

As much I want to say about this dessert as many time is separating me for eat this delicious clafoutis. My favourite sweet cherries baked in simply crepes pastry. Easy to make, delicious, original French dessert.

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 200 g czereśni / 200 g of sweet cherries
  • 2 jajka / 2 eggs
  • 50 g cukru / 50 of sugar
  • szczypta soli / a pinch of salt
  • 50 g mąki / 50 g of flour
  • laska wanilii / vanilla pod
  • 125 ml mleka 3,2% / 125 ml of milk 3,2%
  • łyżka roztopionego masła / 1 tbsp of melted butter

Przygotowanie / Preparation:

  • Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
    Wash the sweet cherries gently, dry it and stone.
  • Mieszamy dokładnie jaja, cukier i sól. Dodajemy mąkę i mieszamy.
    Mix carefully egg, sugar and salt. Add flour and blend.
  • Do całości dodajemy mleko,masło oraz nasionka z laski wanilii. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
    Add milk, melted butter, and vanilla seed. Give it a good mix to homogenous pastry.
  • Foremki smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Wkładamy do nich czereśnie.
    Butter the molds and sprinkle it with sugar. Add sweet cherries.
  • Całość zalewamy naszym ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
    Fill up the molds with our pastry and bake it in the oven. 180 degrees by about 40 miutes.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Przepis możecie również znaleźć na stronie:

KobiecePorady.pl

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s