Grillowany Camembert, dziki ryż z kuminem i czereśnie z lubczykiem / Grilled Camembert, wild rice with cumin and sweet cherries with lovage

W lato niekoniecznie mamy ochotę na ciężkostrawne mięsne dania. Ja sam mimo, że jestem mięsożercą jadam go teraz trochę mniej. Ser z owocami to jedno z najlepszych połączeń jakie znam, do tego lekko orzechowy dziki ryż z kuminem i anyżem – pyszne ! 🙂

Rich, meat food is not our favourite in the summer.  We are reaching for something light and even I, a meat lover, try to eat it less. Chesse with fruits is one of the best combination which I know. With lightly nut-brown wild rice seasoned with cumin and star anise – delicious ! 🙂

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 120 g sera Camembert / 120 g of Camembert chesse
  • 50 g dzikiego ryżu / 50 g of wild rice
  • 3 gwiazdki anyżu / 3 star anise
  • łyżeczka kuminu / 1 tsp of cumin
  • 100 g czereśni / 100 g of sweet cherries
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • łyżka posiekanego lubczyku / tbsp of fresh chopped lovage
  • masło / butter
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Dziki ryż gotujemy w osolonej wodzie z anyżem i kuminem przez 20-25 minut.
    Boil wild rice in salted water with star anise and cumin for 20-25 minutes.
  • Czereśnie drylujemy i smażymy na maśle przez minutę. Dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Stone the sweet cherries and fry them on hot pan with butter. Add chopped garlic and lovage. Season with salt and pepper.
  • Camembert skrapiamy oliwą i grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony.
    Sprinkle Camembert with olive oil and grill it on very hot grill pan about 2 minutes from each side.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s