W lato niekoniecznie mamy ochotę na ciężkostrawne mięsne dania. Ja sam mimo, że jestem mięsożercą jadam go teraz trochę mniej. Ser z owocami to jedno z najlepszych połączeń jakie znam, do tego lekko orzechowy dziki ryż z kuminem i anyżem – pyszne ! 🙂
Rich, meat food is not our favourite in the summer. We are reaching for something light and even I, a meat lover, try to eat it less. Chesse with fruits is one of the best combination which I know. With lightly nut-brown wild rice seasoned with cumin and star anise – delicious ! 🙂
Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):
- 120 g sera Camembert / 120 g of Camembert chesse
- 50 g dzikiego ryżu / 50 g of wild rice
- 3 gwiazdki anyżu / 3 star anise
- łyżeczka kuminu / 1 tsp of cumin
- 100 g czereśni / 100 g of sweet cherries
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- łyżka posiekanego lubczyku / tbsp of fresh chopped lovage
- masło / butter
- oliwa z oliwek / olive oil
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Dziki ryż gotujemy w osolonej wodzie z anyżem i kuminem przez 20-25 minut.
Boil wild rice in salted water with star anise and cumin for 20-25 minutes. - Czereśnie drylujemy i smażymy na maśle przez minutę. Dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Stone the sweet cherries and fry them on hot pan with butter. Add chopped garlic and lovage. Season with salt and pepper. - Camembert skrapiamy oliwą i grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony.
Sprinkle Camembert with olive oil and grill it on very hot grill pan about 2 minutes from each side.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !