Krem-cappucinno z przegrzebków z porem i orzeszkami pinii / St. Jacques cappucinno cream with leek and pinenuts

Z nową energią po urlopie, najedzony nadmorskimi darami cały czas mam ochotę na więcej. Dzisiaj jedne z moich ulubionych owoców morza, są drogie, ale warte swojej ceny. Ekskluzywny krem, ale nie oznacza to trudnego przygotowania. Zapraszam do kuchni 🙂 !

With new energy after vacation, I want to eat sea gifts again and again. Today one of my favourite seafoods. They are expensive but worth this price. Very high-class cream, but it not means difficult to cook. Invite to the kitchen 🙂 !

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 500 g obranych przegrzebków / 500 g of shelled St. Jacques
  • 300 ml śmietanki 30% / 300 ml of 30% cream
  • 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • łyżka posiekanej kolendry / tbsp of chopped coriander
  • 100 g pora / 100 g of leek
  • 2 łyżki orzeszków pinii / 2 tbsp of pinenuts
  • masło / butter
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Na maśle z oliwą podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy przegrzebki, kolendrę i smażymy całość około 4-5 minut.
    Fry chopped garlic and shallot with butter and olive oil. Add St. Jacques, coriander and fry whole about 4-5 minutes.
  • Dolewamy śmietankę i blendujemy na jednolity krem cały czas podgrzewając. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Pour 30% cream and blend for homogenous cream warming up constantly. Season with salt and pepper.
  • Pora kroimy w 1 cm plasterki i smażymy na suchej patelni po 2 minuty z obu stron.
    Slice leek on 1 cm and fry it on hot, dry pan for 2 minutes from both sides.
  • Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni 2-3 minuty.
    Roast pinenuts on hot, dry pan for 2-3 minutes.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s