Consommé z dorsza / Cod fish consommé

Nie jestem wielkim fanem zup, kremów i bulionów, ale w letni dzień dobrze czasami zjeść lekki a zarazem wyrazisty posiłek. Consommé, czyli esencjonalny i klarowny bulion z głębokim bukietem smaków to jedno z najlepszych rozwiązań kiedy nadejdzie nas ochota na takie właśnie danie. W związku z tym, że wakacje kojarzą mi się z rybami to dzisiaj na talerzu consommé z dorsza.

I’m not a big fan of soups, creams and stocks, but it is good to eat light and sharp meal in summertime sometimes. Consommé, strong and clear stock with intense flavour is the best way when We have wish for something like this. When I think holidays, I say fishes, so… today cod fish consommé.

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions – 500 ml):

  • 750 ml bulionu warzywnego / 750 ml of vegetable stock
  • 250 g skrawków z dorsza / 250 g of cod fish parings
  • 50 g fileta z dorsza / 50 g of cod fish fillet
  • 2 cm imbiru / 2 cm of ginger
  • łyżeczka posiekanej chili / tsp of chopped chili
  • plaster cytryny / slice of lemon
  • 1 gwiazdka anyżu / 1 of star anise
  • młode warzywa (marchew, por, pietruszka) / young vegetables (carrot, leek, parsley)
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Do garnka wkładamy skrawki z dorsza, posiekany imbir, chili, cytrynę i anyż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zdejmujemy szumowiny.
    Put in cod parings, chopped ginger, chili, lemon and star anise to pot. Add stock and boil everything abot 1 hour on small fire. Take off scum sometimes.
  • Przecedzamy nasze consommé przez gazę lub ściereczkę tyle razy aż uzyskamy klarowny bulion. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Strain our consommé by gauze or cloth until we gain clear bullion. Season with salt and pepper.
  • Nasze consommé podałem z kawałkami smażonego dorsza i karmelizowanymi młodymi warzywami.
    I served our consomme with fried cod fish and carmelized young vegetables.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s