Kurki zapiekane z jajkiem i kozim serem / Chanterelles roasted with egg and goat chesse

Niestety moje ulubione grzyby – kurki już się kończą dlatego trzeba korzystać dopóki są jeszcze dostępne. Zatem kolejnych kilka wpisów na blogu będzie pod znakiem tych właśnie grzybów. Kto z Was uwielbia się zajadać jajecznicą ze świeżymi kurkami? Ja ją kocham, ale postanowiłem lekko zmodyfikować ten smak i przygotowanie. Co z tego wyszło? Zapraszam do kuchni 🙂 !

My favourites mushrooms – chanterelles are spending unfortunately, so We must enjoy until we can buy theirs. That’s why some succesive recipes will be about chanterelles. Who loves to eat scrumble eggs with fresh chanterelles? I love it, but today I show You some modify version of taste and preparation. You wan’t to see what I made ? I invite to the kitchen 🙂 !

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 200 g kurek / 200 g of chanterelles
  • 3 jajka / 3 eggs
  • 100 g koziego sera półmiękkiego podpuszczkowego / 100 g semi-soft of rennet goat chesse
  • 100 g pomidorków koktajlowych / 100 g of cocktail tomatoes
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku / 2 tbsp of fresh chopped chives
  • łyżka miodu / 1 tbsp of honey
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation

  • Na rozgrzanej patelni z masłem szklimy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy oczyszczone kurki, pomidorki i smażymy około 2 minut. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
    Fry chopped garlic and shallot on hot pan with butter. Add fine chanterelles, tomatoes and fry about 2 minutes. Season with honey, salt and pepper. Put whole in casserole.
  • Na kurki wybijamy całe jajka i posypujemy na wierzchu skruszonym kozim serem.
    Pour whole eggs on our chanterelles and sprinkle on top with crushed goat chesse.
  • Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 20 minut. Posypujemy szczypiorkiem i…
    Roast in oven, in 160 degrees about 20 minutes. Sprinkle with fresh chives and…

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s