Marynowane kurki / Pickled chanterelles

Nie znam osoby, która ich nie lubi, szczególnie kiedy można je sobie wziąć zimą ze spiżarni i chociaż trochę przypomnieć smak lata. Zapraszam 🙂 !

I never meet anyone, who doesn’t like it, espacially when we can take it out from winter pantry and bring back summer flavours. Enjoy 🙂 !

Składniki / Ingredients (3 słoiczki / 3 jars):

  • 300 g kurek / 300 g of chanterelles
  • 500 ml wody / 500 ml of water
  • 100 ml octu / 100 ml of spirit vinegar
  • 100 g cukru / 100 g of sugar
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego / 6 seeds of black pepper
  • 6 ziarenek ziela angielskiego / 6 seeds of allspice
  • 6 listków liścia laurowego / 6 bay leafes
  • sól

Przygotowanie / Preparation:

  • Oczyszczone kurki blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do słoiczków. Zostawiamy wodę od kurek do przygotowania zalewy.
    Blanch fine chanterelles in salted water, drain it and put in jars. Keep water from chanterelles to pickle.
  • Do wody spod kurek dodajemy ocet, cukier, posiekany czosnek i szalotkę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając. Zalewamy kurki.
    Add spirit vinegar, sugar, chopped garlic, shallot and spices to our water from chanterelles. Give a good mix and boil. Pour chanterelles with pickle.
  • Zakręcone dokładnie słoiki pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez 15 minut. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na 5-7 dni.
    Pasteurize weird jars in boiling water about 15 minutes. Invert the bottom up and let them rest for 5-7 days.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s