Nie znam osoby, która ich nie lubi, szczególnie kiedy można je sobie wziąć zimą ze spiżarni i chociaż trochę przypomnieć smak lata. Zapraszam 🙂 !
I never meet anyone, who doesn’t like it, espacially when we can take it out from winter pantry and bring back summer flavours. Enjoy 🙂 !
Składniki / Ingredients (3 słoiczki / 3 jars):
- 300 g kurek / 300 g of chanterelles
- 500 ml wody / 500 ml of water
- 100 ml octu / 100 ml of spirit vinegar
- 100 g cukru / 100 g of sugar
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 1 szalotka / 1 shallot
- 6 ziarenek pieprzu czarnego / 6 seeds of black pepper
- 6 ziarenek ziela angielskiego / 6 seeds of allspice
- 6 listków liścia laurowego / 6 bay leafes
- sól
Przygotowanie / Preparation:
- Oczyszczone kurki blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do słoiczków. Zostawiamy wodę od kurek do przygotowania zalewy.
Blanch fine chanterelles in salted water, drain it and put in jars. Keep water from chanterelles to pickle. - Do wody spod kurek dodajemy ocet, cukier, posiekany czosnek i szalotkę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając. Zalewamy kurki.
Add spirit vinegar, sugar, chopped garlic, shallot and spices to our water from chanterelles. Give a good mix and boil. Pour chanterelles with pickle. - Zakręcone dokładnie słoiki pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez 15 minut. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na 5-7 dni.
Pasteurize weird jars in boiling water about 15 minutes. Invert the bottom up and let them rest for 5-7 days.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !