Grasica cielęca, gruszka, brukselka, dynia / Veal thymus, pear, brussel sprouts, pumpkin

Podroby to niestety jeszcze bardzo często niedoceniane produkty wykorzystywane tylko na pasztet lub co gorsza wyrzucane do śmieci. Na szczęscie kucharze coraz częsciej praktykują swoje dania właśnie z nimi i zaskakują świetnymi połączeniami. Moja dzisiejsza propozycja na pewno zaskoczy i mam nadzieję zachwyci niejedno podniebienie.

Offals are part which is unfortunately still unliked in kitchen, intendet for pâté or throwed out what is very annoying. Luckily most of chefs are less fearfully and want to work with this kind of food in their dishes which given perfect results often. Today will be surprisingly and delightly i hope.

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 100 g grasicy cielęcej / 100 g of veal thymus
  • 50 g gruszki / 50 g of pear
  • 50 g brukselki / 50 g of brussel sprouts
  • łyżka pestek dyni / tbsp of pumpkin seeds
  • 20 ml oleju z pestek dyni / 20 ml of pumpkin seed oil
  • ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • gałązka rozmarynu / 1 twig of rosemary
  • 20 g masła / 20 g of butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich listków i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut – pozostanie chrupka.
    Cleanse brussel sprouts from top leafs and boil in salted water for 5 minutes – it will stay fresh and crispy.
  • Grasicę oczyszczamy z błon, kroimy i płuczemy pod zimną wodą. Smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym masłem, rozmarynem i czosnkiem przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Cleanse veal thymus from membranes, cut and rinse with cold water. Fry veal on hot pan with butter, rosemary and garlic for 2-3 minutes. Season with salt and pepper.
  • Gruszkę doprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy na suchej patelni do złotego koloru.
    Season pear with salt and pepper, carmelised on dry pan to get gold colour.
  • Pestki dyni prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 2 minut co jakiś czas mieszając.
    Roast pumpkin seeds on dry pan about 2 minutes shaking sometimes.
  • Danie skrapiamy olejem z pestek dyni.
    Sprinkle dish with pumpkin seed oil.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s