Kiszone kurki / Sour chanterelles

Coś co chciałem zrobić od dawna. Całkiem ciekawa alternatywa dla kurek w occie. Nie mają dużo wspólnego z kiszonymi ogórkami, ale równie świetnie nadają się jako dodatki do dań.

Something which I want to do long time ago. Very interesting alternative for pickled chanterelles. They are not taste like pickled cucumbers, but we can use this rarity for many dishes.

Składniki / Ingredients (1 słoik / 1 jar):

  • 120 g kurek / 120 g of chanterelles
  • 200 ml wody / 200 ml of water
  • 20 g soli / 20 g of salt
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • gałązka rozmarynu / twig of rosemary

Przygotowanie / Preparation :

  • Oczyszczone kurki blanszujemy w osolonej wodzie, cedzimy i przekładamy do słoika. Wodę spod kurek zostawiamy.
    Blanch fine chanterelles in salted water, drain it and put in jar. Keep water from chanterelles.
  • Dodajemy do słoika z kurkami rozgnieciony czosnek, posiekaną szalotkę i rozmaryn. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
    Add crushed garlic, chopped shallot and rosemary to jar with chaterelles. Fill up with salt and mix carefully.
  • Całość zalewamy wrzącą wodą spod kurek, zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-7 dni.
    Flood jar with chanterelles with boiling water from blanching. Twist the jar and let them rest for 5-7 days in some chill place.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s