Coś co chciałem zrobić od dawna. Całkiem ciekawa alternatywa dla kurek w occie. Nie mają dużo wspólnego z kiszonymi ogórkami, ale równie świetnie nadają się jako dodatki do dań.
Something which I want to do long time ago. Very interesting alternative for pickled chanterelles. They are not taste like pickled cucumbers, but we can use this rarity for many dishes.
Składniki / Ingredients (1 słoik / 1 jar):
- 120 g kurek / 120 g of chanterelles
- 200 ml wody / 200 ml of water
- 20 g soli / 20 g of salt
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 1 szalotka / 1 shallot
- gałązka rozmarynu / twig of rosemary
Przygotowanie / Preparation :
- Oczyszczone kurki blanszujemy w osolonej wodzie, cedzimy i przekładamy do słoika. Wodę spod kurek zostawiamy.
Blanch fine chanterelles in salted water, drain it and put in jar. Keep water from chanterelles. - Dodajemy do słoika z kurkami rozgnieciony czosnek, posiekaną szalotkę i rozmaryn. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
Add crushed garlic, chopped shallot and rosemary to jar with chaterelles. Fill up with salt and mix carefully. - Całość zalewamy wrzącą wodą spod kurek, zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-7 dni.
Flood jar with chanterelles with boiling water from blanching. Twist the jar and let them rest for 5-7 days in some chill place.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !