Ogórki kiszone z czosnkiem i miodem

Ostatnio kiedy robiłem zrazy wołowe (przepis na blogu) przypomniał mi się podejrzany kiedyś przepis na bardzo ciekawy i prosty dodatek. Otóż właśnie kiszone ogórki smażone z czosnkiem i miodem. Na pozór połączenie dość dziwne, ale… smak broni się w stu procentach. Koniecznie spróbujcie.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g kiszonych ogórków
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 10 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni z rozgrzanym masłem szklimy posiekaną w kosteczkę szalotkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  • Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i przesmażamy całość na większym ogniu około 2 minuty aż sok z ogórków odparuje.
  • Na koniec dodajemy miód oraz sól i pieprz do smaku. Przesmażamy wszystko na większym ogniu, żeby ogórki z miodem lekko się skarmelizowały.

Smacznego 🙂 !

1 comments

  1. Ostatnio zrobiłam to jako dodatek, na przyjęcie ze znajomymi.
    Wszyscy byli tym zachwyceni, w tym i ja 😀
    Przepis naprawdę świetny- warto spróbować

Dodaj komentarz