Ostatnio kiedy robiłem zrazy wołowe (przepis na blogu) przypomniał mi się podejrzany kiedyś przepis na bardzo ciekawy i prosty dodatek. Otóż właśnie kiszone ogórki smażone z czosnkiem i miodem. Na pozór połączenie dość dziwne, ale… smak broni się w stu procentach. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (1 porcja):
- 150 g kiszonych ogórków
- 1 szalotka
- 4 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 10 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni z rozgrzanym masłem szklimy posiekaną w kosteczkę szalotkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
- Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i przesmażamy całość na większym ogniu około 2 minuty aż sok z ogórków odparuje.
- Na koniec dodajemy miód oraz sól i pieprz do smaku. Przesmażamy wszystko na większym ogniu, żeby ogórki z miodem lekko się skarmelizowały.
Smacznego 🙂 !
Ostatnio zrobiłam to jako dodatek, na przyjęcie ze znajomymi.
Wszyscy byli tym zachwyceni, w tym i ja 😀
Przepis naprawdę świetny- warto spróbować