Pyszne połączone ze zdrowym – to najlepsza powiązanie jakie może istnieć. W związku z tym dzisiaj serwuję coś w stylu sałatki na danie główne. Kurczak w „curyy” na sałacie z dodatkami warzywnymi i grzankami doskonale spełnia rolę pożywnego dania. Dodając do tego proponowany przeze mnie sos tworzy danie niemal perfekcyjne. Spróbujcie sami 🙂
Składniki (1 porcja):
Sałatka z kurczakiem „curry”:
- ok. 20 g roszponki
- 150 g pierś kurczaka
- 50 g ogórka szklarniowego
- 1/3 żółtej papryki
- kromka pieczywa białego
- 1 łyżka przyprawy curry
- ząbek czosnku (nieobrany)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Vinegret malinowo – imbirowy:
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 3 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżka wody
- pieprz
Przygotowanie:
Sałatka z kurczakiem „curry”:
- Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka smażymy na oliwie z oliwek, pod koniec dodajemy przyprawę curry. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Kromkę pieczywa obkrawamy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i na małym ogniu robimy grzanki.
- Ogórka siekamy w półplasterki, paprykę kroimy w paseczki.
- Układamy całość warstwami po kolei: roszponka, ogórek i papryka, kurczak, polewamy sosem (przygotowanie poniżej) i posypujemy na koniec grzankami.
Vinegret malinowo – imbirowy:
- Ząbek czosnku bardzo dokładnie siekamy.
- Imbir obieramy, przeciskamy przez praskę, a potem siekamy.
- Czosnek i imbir mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem do smaku.
- Dobrze pozostawić sos na jakiś czas w lodówce, żeby się „przegryzł”
Smacznego 🙂 !