Cynamonowa beza na karmelizowanym avocado

Spojrzałem dzisiaj na avocado i na białka,które zostały mi w lodówce… Jaka była myśl? Hmm… mianowicie taka, że spróbujemy czegoś nowego. Śmiało mogę powiedzieć, że dla wielbicieli „dziwnych” smaków będzie to ciekawe przeżycie. Cierpko – karmelizowane avocado ze słodziutką bezą polane syropem (np.malinowym) moim zdaniem świetnie komponują się pod naszym podniebieniem. Polecam spróbować (zresztą tak jak wszystko z mojego bloga:) ).

 

Składniki:

– avocado

– cukier biały\brązowy

– 1-2 białka jajek

– cukier puder

– cynamon

Przygotowanie:

Białka ubić na „stojącą pianę” delikatnie wymieszać z cukrem pudrem do momentu aż utworzy się taka „kleista masa”, a następnie doprawić cynamonem. Avocado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki avocado wrzucamy na patelnię z rozgrzanym cukrem podlanym odrobiną wody,słodkiego białego wina czy też sokiem z limetki (co nam najbardziej odpowiada) i karmelizujemy. Na koniec do rozgrzanego do ok. 140 stopni piekarnika wstawiamy na blasze avocado, na którym wyłożone są masy bezowe. Pieczemy ok. 40 minut i wydajemy jako gorący deser.

Życzę nowych – smacznych przeżyć !!!

Mam nadzieję, że moja fantazja też Wam zasmakuje 🙂

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s