Panierowana w płatkach owsianych kieszonka z kurczaka na karmelizowanej botwince

Też czasem macie taki problem, że naraz chcecie jeść coś słodkiego i ostrego? Otóż uwaga – to nie jest od dzisiaj dla Was problemem. Ja właśnie miałem ochotę na coś takiego na obiad i postanowiłem trochę pofantazjować 🙂 Muszę przyznać, że całkiem dobrze się to wszystko komponuje – bo zniknęło to z mojego talerza bardzo szybko i nadal chciałem więcej… Mam nadzieję, że spróbujecie i poczujecie to co ja 🙂

Składniki (1 porcja):

Panierowana w płatkach owsianych kieszonka z kurczaka:

  • ok. 150g pierś kurczaka
  • ok. 30 g startego zółtego sera
  • 5-6 czarnych oliwek
  • 1 papryczka chili
  • jajko
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Karmelizowana botwinka:

  • pęczek botwinki
  • 1-2 szalotki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Panierowana w płatkach owsianych kieszonka z kurczaka:

  • Oczyszczamy, płuczemy i suszymy pierś kurczaka, i nacinamy wzdłuż kieszonkę (taką, żeby zmieściło się nadzienie).
  • Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, kieszonkę wykładamy żółtym serem, oliwkami i posiekaną papryczką chili (oczywiście wcześniej oczyszczamy ją z nasionek, żeby nie było aż tak ostro).Kieszonkę spinamy wykałaczkami tak, żeby podczas smażenia nadzienie nie wypadło ze środka.
  • Roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i zanurzamy w nim pierś. Obtaczamy w płatkach owsianych i obsmażamy po minucie z obydwu stron na średnim ogniu.
  • Obsmażoną delikatnie pierś zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na wierzchu) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 8 minut.
  • Soczysta pierś gotowa do jedzenia ! 🙂

Karmelizowana botwinka:

  • Botwinkę płuczemy pod zimną wodą. Korzenie\bulwy po uprzednim oczyszczeniu (pamiętajmy,że botwinki nie trzeba obierać) kroimy w grubsze plasterki\półplasterki, łodyżki kroimy na kilkucentymetrowe słupki. Liście zostawmy sobie np. na sałatkę.
  • Wszystko wrzucamy na kilka minut do wrzątku (tak, żeby były na półtwardo) a potem obficie przelewamy zimną wodą – nazywa się to blanszowaniem.
  • Następnie wkładamy całość na patelnię dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka oraz miód i przesmażamy ok. 5 minut na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny dla podkreślenia smaku i smażymy całość 1-

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało 🙂

Życzę smacznych chwil !!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s