Też czasem macie taki problem, że naraz chcecie jeść coś słodkiego i ostrego? Otóż uwaga – to nie jest od dzisiaj dla Was problemem. Ja właśnie miałem ochotę na coś takiego na obiad i postanowiłem trochę pofantazjować 🙂 Muszę przyznać, że całkiem dobrze się to wszystko komponuje – bo zniknęło to z mojego talerza bardzo szybko i nadal chciałem więcej… Mam nadzieję, że spróbujecie i poczujecie to co ja 🙂
Składniki (1 porcja):
Panierowana w płatkach owsianych kieszonka z kurczaka:
- ok. 150g pierś kurczaka
- ok. 30 g startego zółtego sera
- 5-6 czarnych oliwek
- 1 papryczka chili
- jajko
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Karmelizowana botwinka:
- pęczek botwinki
- 1-2 szalotki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Panierowana w płatkach owsianych kieszonka z kurczaka:
- Oczyszczamy, płuczemy i suszymy pierś kurczaka, i nacinamy wzdłuż kieszonkę (taką, żeby zmieściło się nadzienie).
- Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, kieszonkę wykładamy żółtym serem, oliwkami i posiekaną papryczką chili (oczywiście wcześniej oczyszczamy ją z nasionek, żeby nie było aż tak ostro).Kieszonkę spinamy wykałaczkami tak, żeby podczas smażenia nadzienie nie wypadło ze środka.
- Roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i zanurzamy w nim pierś. Obtaczamy w płatkach owsianych i obsmażamy po minucie z obydwu stron na średnim ogniu.
- Obsmażoną delikatnie pierś zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na wierzchu) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 8 minut.
- Soczysta pierś gotowa do jedzenia ! 🙂
Karmelizowana botwinka:
- Botwinkę płuczemy pod zimną wodą. Korzenie\bulwy po uprzednim oczyszczeniu (pamiętajmy,że botwinki nie trzeba obierać) kroimy w grubsze plasterki\półplasterki, łodyżki kroimy na kilkucentymetrowe słupki. Liście zostawmy sobie np. na sałatkę.
- Wszystko wrzucamy na kilka minut do wrzątku (tak, żeby były na półtwardo) a potem obficie przelewamy zimną wodą – nazywa się to blanszowaniem.
- Następnie wkładamy całość na patelnię dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka oraz miód i przesmażamy ok. 5 minut na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny dla podkreślenia smaku i smażymy całość 1-
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało 🙂
Życzę smacznych chwil !!!