Roladka z ciasta francuskiego z sałatką truskawkowo-lodową

 

Oto przykład jak szybko i prosto zrobić wykwintne danie z ciekawie połączonymi smakami. Bardzo dobrze może się sprawdzić na romantyczną kolację.

 

 

 

Składniki:

– roladki: ciasto francuskie,mielone mięso (np. wieprzowo-wołowe),cebula,czosnek,musztarda dijon,sól,pieprz,mielona ostra papryka

– sałatka: truskawki, sałata lodowa, ocet balsamiczny,oliwa, czerwone wytrawne wino, syrop klonowy,pieprz

Przygotowanie:

Roladki: drobno posiekaną cebulkę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dokładamy mielone mięso i również podsmażamy. Na koniec przyprawiamy papryką,solą i pieprzem. Rozwinięte ciasto francuskie smarujemy po jednej stronie musztardą dijońską i wykładamy wcześniej przygotowany mięsny farsz (koniecznie niech będzie przestudzony, inaczej ciasto zacznie mięknąć pod wpływem temperatury). Zwijamy w roladkę (tak jak naleśnik) i wkładamy na ok. 12 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (do czasu aż ładnie się przyrumieni). Gotowe do podania.

Sałatka: Kroimy sałatę lodową (paski, kwadraciki – jak lubimy) mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego i wykładamy do miseczki (albo tak jak ja zrobiłem na koszyczek z ciasta francuskiego). Pokrojone truskawki smażymy na syropie klonowym (krótko na mocnym ogniu) podlewamy czerwonym winem i flambirujemy (doprowadzamy do zapalenia się pary alkoholu z patelni) przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy truskawki na sałatę lodową. Jakie to proste prawda? A jeszcze smaczniejsze. Jeżeli boimy się flambirowania 🙂 – podlewamy winem na mniejszym ogniu i czekamy aż alkohol po prostu wyparuje.

Życzę miłego gotowania i smacznego 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s