Placuszki rosti

Prostsze w przygotowaniu od placków ziemniaczanych, ale równie smaczne. Przy dobrej organizacji można je zrobić w 10 minut i jeść same lub podawać jako dodatek do innych dań, możliwości jest ogrom. Można je oczywiście modyfikować dodając zioła, ser czy inne produkty. Ja podaję wersję podstawową.

Składniki:

  • surowe ziemniaki (mniej więcej jeden średni ziemniak = jeden placuszek)
  • masło (placuszki rosti powinno się smażyć na maśle)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Umyte i obrane ziemniaki trzemy na grubych\dużych oczkach tarki. Odciskamy z wody (nie czekajmy aż same „wyschną” na sitku bo ziemniaki niepotrzebnie ściemnieją), doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni klarujemy masło. Co to znaczy? Podgrzewamy masło i zbieramy z wierzchu biały osad – białko, które się wytrąci (uwaga, żeby nie spalić masła).
  • Na sklarowanym maśle smażymy placuszki tak jak placki ziemniaczane. Około 3-4 minuty z każdej strony. Proste prawda?
  • Pamiętajcie! Tylko ziemniaki, sól i pieprz – żadnej mąki czy jajek!

Życzę smacznego i prostego przygotowywania:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s