W związku z tym, że tak naprawdę prawdziwy stek robi się z dobrej jakości wołowiny (najlepiej polędwicy) – rzadko albo prawie wcale gości on w naszych domach z powodu chociażby ceny. Czemu w takim razie nie znaleźć jakiejś alternatywy dla „porządnego kawałka soczystego mięsa”? Ja pokazuję, że można… dzisiaj w odsłonie ziołowo – czosnkowej.
Składniki (1 porcja):
Stek z karkówki w ziołach i czosnku:
- ok. 3 cm plaster świeżej karkówki (jak najmniej przerośniętej)
- świeże zioła (tymianek i szałwia)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Placuszki rosti:
- surowe ziemniaki (mniej więcej jeden średni ziemniak = jeden placuszek)
- masło (placuszki rosti powinno się smażyć na maśle)
- sól i pieprz
Surówka z czerwonej cebuli, mięty i limonki:
- 2 średnie czerwone cebule
- listki świeżej mięty (ok.15 listków)
- pół limonki
- olej sezamowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Stek z karkówki w ziołach i czosnku:
- Karkówkę myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Marynujemy mięso w świeżo posiekanych ziołach, czosnku i oliwie (najlepiej kilka godzin, żeby mięso nabrało smaków).
- Na rozgrzanej, „suchej” patelni (najlepiej grillowej – bo na takiej powinno się przyrządzać steki) obsmażamy mięso po minucie z obu stron tak, żeby nabrało ładnego koloru jednocześnie, żeby nie spalić ziół i czosnku (wtedy będzie katastrofa w kuchniJ ). Następnie na ok. 6-8 min. wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika dajemy mięsu odpocząć 2-3 minuty w folii aluminiowej i serwujemy na talerz. Możemy się cieszyć soczystym, rozpływającym się w ustach stekiem z karkówki. Ważne, żeby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia czy pieczenia, bo wtedy traci soczystość i niesmacznie się wysusza.
Placuszki rosti:
- Umyte i obrane ziemniaki trzemy na grubych\dużych oczkach tarki. Odciskamy z wody (nie czekajmy aż same “wyschną” na sitku bo ziemniaki niepotrzebnie ściemnieją), doprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni klarujemy masło. Co to znaczy? Podgrzewamy masło i zbieramy z wierzchu biały osad – białko, które się wytrąci (uwaga, żeby nie spalić masła).
- Na sklarowanym maśle smażymy placuszki tak jak placki ziemniaczane. Około 3-4 minuty z każdej strony.
Surówka z czerwonej cebuli, mięty i limonki:
- Do miseczki kroimy w piórka obrane cebule, dodajemy listki mięty (możemy je trochę porwać wtedy uwolnią więcej aromatu) i wciskamy sok z połowy limonki. Możemy też dodatkowo zetrzeć trochę skórki z limonki do samej sałatki dla dodatkowego aromatu.
- Doprawiamy troszkę solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy około łyżki oleju sezamowego, który dodaje dość wyraźnego smaku (jeśli nie dysponujemy, możemy dodać oliwę z oliwek – smakuje inaczej, ale również wkomponuje się dobrze w całość).
- Dobrze odstawić surówkę na kilkanaście minut do lodówki, żeby przegryzły się smaki.
Przepis OK ale jezeli sadzisz ze zastapi smakowa uczte jaka jest stek to raczej jestes w bledzie. Sorry zyje w innym kraju i innych placach gdzie zakup steka sirlion, ribon czy tibone to naprawde smieszna kasa … ale ok bedac polakiem na emigracji od lat i tak uwielbiam karkowke 🙂
Po prostu staram się szukać alternatyw i propozycji 🙂 Nie tylko wołowina jest pyszna – wystarczy umieć dobrze przyrządzić kawałek mięsa i z każdego można się cieszyć jak z najlepszej uczty 🙂