Jeść samą cebulę? Robić z niej surówkę? Dziwne prawda? A jednak da się 🙂 Bardzo prosta, błyskawiczna i orzeźwiająca surówka moim zdaniem raczej jako dodatek do mięs. Warto jej spróbować do jakiegoś słusznego kawałka mięsa (tak jak zaproponowałem na blogu).
Składniki:
- 2 średnie czerwone cebule
- listki świeżej mięty (ok.15 listków)
- pół limonki
- olej sezamowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do miseczki kroimy w piórka obrane cebule, dodajemy listki mięty (możemy je trochę porwać wtedy uwolnią więcej aromatu) i wciskamy sok z połowy limonki. Możemy też dodatkowo zetrzeć trochę skórki z limonki do samej sałatki dla dodatkowego aromatu.
- Doprawiamy troszkę solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy około łyżki oleju sezamowego, który dodaje dość wyraźnego smaku (jeśli nie dysponujemy, możemy dodać oliwę z oliwek – smakuje inaczej, ale również wkomponuje się dobrze w całość).
- Dobrze odstawić surówkę na kilkanaście minut do lodówki, żeby przegryzły się smaki. Po tym czasie możemy raczyć się bardzo dobrym dodatkiem do dań – polecam gorąco ! 🙂