Surówka z czerwonej cebuli,mięty i limonki

Jeść samą cebulę? Robić z niej surówkę? Dziwne prawda? A jednak da się 🙂 Bardzo prosta, błyskawiczna i orzeźwiająca surówka moim zdaniem raczej jako dodatek do mięs. Warto jej spróbować do jakiegoś słusznego kawałka mięsa (tak jak zaproponowałem na blogu).

Składniki:

  • 2 średnie czerwone cebule
  • listki świeżej mięty (ok.15 listków)
  • pół limonki
  • olej sezamowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Do miseczki kroimy w piórka obrane cebule, dodajemy listki mięty (możemy je trochę porwać wtedy uwolnią więcej aromatu) i wciskamy sok z połowy limonki. Możemy też dodatkowo zetrzeć trochę skórki z limonki do samej sałatki dla dodatkowego aromatu.
  • Doprawiamy troszkę solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy około łyżki oleju sezamowego, który dodaje dość wyraźnego smaku (jeśli nie dysponujemy, możemy dodać oliwę z oliwek – smakuje inaczej, ale również wkomponuje się dobrze w całość).
  • Dobrze odstawić surówkę na kilkanaście minut do lodówki, żeby przegryzły się smaki. Po tym czasie możemy raczyć się bardzo dobrym dodatkiem do dań – polecam gorąco ! 🙂
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s