Lecsó, czyli po prostu… Leczo

Sztandarowe węgierskie danie, które większość uwielbia. Przepisów jest wiele, jeden mówi o przygotowaniu lecza bez mięsa, drugi zabrania używać mielonej papryki… Każdy ma swój styl i smak a ja postanowiłem zrobić to po swojemu, aczkolwiek nie jest to chyba przepis nieznany. Jedno wiem na pewno – smakuje wybornie 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 3 papryki (najładniej wyglądają żółte)
  • 4 średnie pomidory
  • 3 średnie cebule
  • po 20 dag boczku parzonego i kiełbasy
  • ok. 50 g smalcu
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, sól i pieprz
  • 3 papryczki chili (dodaję ponieważ lubię ostrzejszy smaczek, ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

  • W garnku rozpuszczamy smalec, przesmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterkach. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do garnka mieloną słodką paprykę i mieszamy (uwaga, żeby papryka się nie przypaliła bo będzie gorzka). Teraz wrzucamy pokrojoną w paski paprykę (oczywiście oczyszczoną) i posiekaną papryczkę chili (również oczyszczoną).
  • W tym momencie możemy całość podlać troszkę wodą i dusić aż papryka będzie prawie miękka (ok. 10 minut). Na koniec dodajemy obrane ze skórki, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę pomidory.
  • Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze ok. 10 – 15 minut, żeby pomidory stworzyły gęsty sosik.

Jeśli chodzi o mnie, nie lubię „rozcieńczonego” lecza i nie lubię gdy wygląda jak papka. Dlatego polecam nie bać się kroić większych kawałków mięsa, cebuli czy papryki. Niech będzie widać i czuć co jemy, a sos niech nie będzie zupą.

Życzę smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s