Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Dawno nie proponowałem żadnego makaronu, natomiast znowu postanowiłem zadbać o tych, którzy nie jedzą mięsa… Muszę się przyznać, że coraz bardziej się do tego przekonuje, aczkolwiek z potraw mięsnych nie chcę nigdy rezygnować. Po prostu jako przyszły kucharz, chcę mieć coś dla każdego. Zgodnie z prośbami będę starał się pisać mniej więcej ile poszczególnego składnika należy użyć, ale wiadomo – każdy ma inny gust smakowy i ciężko to uniwersalnie wyliczyć,np. dla takiego dania 🙂

Składniki (1 porcja):

  • makaron spaghetti
  • ok. 1/3 bakłażana
  • 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10-15 czarnych oliwek (bardziej polecam do tego makaronu czarne ze względu na bardziej wyrazisty smak i oczywiście kompozycję kolorystyczną)
  • natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Bakłażana kroimy w średniej grubości paski, solimy i na kilkanaście minut pozostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia.
  • Kiedy bakłażan się już wypoci przesmażamy go 3-5 minut na patelni z oliwą z oliwek w połowie dodając posiekany czosnek . Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i połówki oliwek i podsmażamy ok. 2 minut.
  • Całość zalewamy śmietanką 30% i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Redukujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do sosu dodajemy ugotowany makaron (najlepiej zacząć gotować go z chwilą rozpoczęcia przygotowywania sosu, albo kilka minut wcześniej. Wtedy zgramy się w czasie z gotowym sosem.), mieszamy i chwilkę wszystko razem podgrzewamy.

Danie gotowe do podania. Smacznego ! 🙂

Reklamy

2 comments

  1. Masz dwie porcje?:)

    Z powaaniem,

    Mateusz Janczewski

    ________________________________________

    *Nie ma rzeczy niemoliwych…*

    web: mateuszjanczewski.pl

    phone: 792 841 439

    skype: globik89

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s