Penne z kurkami

Wiem, że może troszkę za późno na taki przepis, ale mam nadzieję, że uda Wam się jeszcze dostać kurki (a może macie zamrożone na wszelki wypadek?:) Ostatnio mam chęć na makarony i to na przepisy pospolite. Dzisiaj proponuję makaron penne z niezwykle prostym, ale jakże niepowtarzalnym w smaku sosem kurkowo – śmietanowym.

Składniki (1 porcja):

  • makaron penne
  • ok. 150 g świeżych kurek
  • mała biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • kilka listków melisy

Przygotowanie:

  • Oczywiście wstawiamy osoloną wodę i gotujemy makaron.
  • Na patelni z rozgrzanym masłem przesmażamy kurki (oczywiście dobrze oczyszczone, żeby ziemia nie chrupała w zębach) ok. 5 minut w zależności od wielkości, żeby były prawie miękkie. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i melisę(melisa nadaje ciekawego, troszkę kwaskowego smaku) – całość przesmażamy jeszcze 3-4 minuty.
  • Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany penne, mieszamy i chwilę podgrzewamy wszystko na patelni.
  • Możemy zajadać się prostym, szybkim i bardzo szlachetnym makaronem z wyśmienitymi kurkami.

Smacznego 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s