Pieczone figi w boczku

Owoc w połączeniu z mięsem? Chyba każdy chociaż raz w życiu coś takiego stosował. Wyważona słodkość fig w połączeniu ze zdecydowanym smakiem boczku daje cudne połączenie i niesamowitą przekąskę. Można również połączyć całość z serem, np. mozzarellą. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:

  • figi
  • cienkie plasterki parzonego boczku
  • pieprz i oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Figi kroimy na pół i owijamy plasterkami boczku (można przyczepić wykałaczkami). Lekko pieprzymy i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( najlepiej termoobieg) na 10-15 min.
  • Po tym czasie możemy się delektować wspaniałą przekąska. Możemy podać, np. z grzankami z masłem czosnkowym.

Życzę Smacznego 🙂 !

Dodaj komentarz