Amerykańska kuchnia? Właściwie kojarzy się nam z masą tłuszczu i fast foodami. Może i jest tak na pierwszy rzut oka, ale przecież nikt nie powiedział, że „smacznie” zawsze musi iść w parze z „zdrowo”. Kto odmówiłby na śniadanie amerykańskich naleśników Pancakes ? Dzisiaj klasycznie z syropem klonowym i masłem.
Składniki (ok. 6 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (próbowałem z masłem, ale nie polecam)
- szczypta soli
- masło i syrop klonowy
Przygotowanie:
- Właściwie przygotowanie jest banalnie proste. Większość przepisów podaje, że wszystkie składniki można wrzucić do miski naraz i zmiksować. Natomiast ja preferuję pewną kolejność w dodawaniu składników (tak samo robię z ciastem naleśnikowym).
- Najpierw miksuję składniki płynne (jajko,maślankę i oliwę), następnie dokładam składniki sypkie – zaczynając od tych, których jest najmniejsza ilość (sól, soda, proszek do pieczenia, cukier puder) zwykle kończąc na mące (dodaję ją stopniowo kontrolując konsystencję ciasta – moim zdaniem do Pancakes powinno być ono gęstsze niż do zwykłych naleśników). Wybór należy do Was.
- Zmiksowane ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy z syropem klonowym i kładąc na wierzch masło. To wszystko – teraz możemy się delektować puszystymi naleśnikami rodem z USA 🙂
Smacznego 🙂
Och, idealne! Uwielbiam dokładnie takie pancakes i aż wzdycham, że nie mam syropu klonowego.
Cóż za uczta, ja dziś na tygodniu amerykańskim w lidlu zaopatrzyłam sie w masło orzechowe, więc jutro na śniadanko właśnie nim przełożę pancakes, z syropem pewnie też pyszne:)