Limonkowe roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Dzisiaj miałem szczerze mówiąc ochotę na wszystkie smaki. Słodkie, słone i ostre. Do tego stopnia nie mogłem się zdecydować, że postanowiłem to wszystko połączyć. Trochę orientalnych zapachów w połączeniu z bezbłędnymi smakami śródziemnomorskimi – to było to! Może nie każdy jest zwolennikiem takiego „miszmaszu” – ale muszę przyznać, że to połączenie mnie dzisiaj kulinarnie zaspokoiło. Do roladki z kurczaka ze świeżym limonkowym aromatem zaproponowałem ostre brukselki z pomidorem i chutney winogronowy.

Składniki (1 porcja):

Roladki z kurczaka:

  • pierś z kurczaka (200-250g)
  • 4-6 suszonych pomidorów w zalewie
  • świeży rozmaryn
  • skórka z limonki
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • sól  i pieprz
  • oliwa z oliwek

Ostre brukselki z pomidorem:

  • 20 dag brukselki
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sos piri – piri, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Chutney winogronowy I:

  • 150 g białego/zielonego winogrona
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Roladki z kurczaka:

  • Pierś z kurczaka oczyszczamy i przecinamy wzdłuż na 2 filety (możemy lekko rozbić tłuczkiem).
  • Oprószamy lekko solą i pieprzem, nacieramy ciemnym sosem sojowym i skórką z całej limonki (oczywiście dokładnie umytej).
  • Na jednej stronie filetów kładziemy po 2 -3 suszone pomidory, na nie gałązki rozmarynu i zawijamy całość w roladki. Sczepiamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem.
  • Zrumieniamy na małej ilości oliwy z oliwek z każdej strony i wkładamy na około 6 – 8 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.

Ostre brukselki z pomidorem:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka brukselkę doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 3-5 minut do miękkości.
  • Dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę pomidora (można obrać ze skóry) i całość smażymy 2-3 minutki (można troszkę podlać wodą lub bulionem).
  • Na koniec dodajemy sos piri – piri w ilości według uznania dla podbicia smaku.

Chutney winogronowy I:

  • Na patelni karmelizujemy cukier z pokrojonymi w ćwiartki winogronami (pamiętajcie o wypestkowaniu) i posiekanymi orzechami włoskimi około 2-3 minuty.
  • Podlewamy winem i wyciśniętym sokiem z limonki (wyciśniętą limonkę można wrzucić również na patelnię). Redukujemy płyn aż będzie gęsty.
  • Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s