Dzisiaj miałem szczerze mówiąc ochotę na wszystkie smaki. Słodkie, słone i ostre. Do tego stopnia nie mogłem się zdecydować, że postanowiłem to wszystko połączyć. Trochę orientalnych zapachów w połączeniu z bezbłędnymi smakami śródziemnomorskimi – to było to! Może nie każdy jest zwolennikiem takiego „miszmaszu” – ale muszę przyznać, że to połączenie mnie dzisiaj kulinarnie zaspokoiło. Do roladki z kurczaka ze świeżym limonkowym aromatem zaproponowałem ostre brukselki z pomidorem i chutney winogronowy.
Składniki (1 porcja):
Roladki z kurczaka:
- pierś z kurczaka (200-250g)
- 4-6 suszonych pomidorów w zalewie
- świeży rozmaryn
- skórka z limonki
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Ostre brukselki z pomidorem:
- 20 dag brukselki
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sos piri – piri, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Chutney winogronowy I:
- 150 g białego/zielonego winogrona
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Roladki z kurczaka:
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i przecinamy wzdłuż na 2 filety (możemy lekko rozbić tłuczkiem).
- Oprószamy lekko solą i pieprzem, nacieramy ciemnym sosem sojowym i skórką z całej limonki (oczywiście dokładnie umytej).
- Na jednej stronie filetów kładziemy po 2 -3 suszone pomidory, na nie gałązki rozmarynu i zawijamy całość w roladki. Sczepiamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem.
- Zrumieniamy na małej ilości oliwy z oliwek z każdej strony i wkładamy na około 6 – 8 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
Ostre brukselki z pomidorem:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodajemy pokrojoną w piórka brukselkę doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 3-5 minut do miękkości.
- Dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę pomidora (można obrać ze skóry) i całość smażymy 2-3 minutki (można troszkę podlać wodą lub bulionem).
- Na koniec dodajemy sos piri – piri w ilości według uznania dla podbicia smaku.
Chutney winogronowy I:
- Na patelni karmelizujemy cukier z pokrojonymi w ćwiartki winogronami (pamiętajcie o wypestkowaniu) i posiekanymi orzechami włoskimi około 2-3 minuty.
- Podlewamy winem i wyciśniętym sokiem z limonki (wyciśniętą limonkę można wrzucić również na patelnię). Redukujemy płyn aż będzie gęsty.
- Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego ! 🙂