Zupa cebulowa

Od razu na początku muszę się Wam przyznać do tego, że pierwszy raz w życiu jadłem i robiłem zupę cebulową. Na pewno natomiast nie powiem, że nie wyszła. Otóż słuchajcie ta zupka jest na prawdę rewelacyjna. Szczególnie z odrobinką żółtego sera i grzanką. Troszeczkę przepisów poczytałem, troszeczkę pozmieniałem i wyszło zachęcająco – polecam spróbować.

Składniki (1 porcja):

  • 2 większe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu\rosołu
  • świeży tymianek
  • ok. 2 łyżki masła i ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka kolorowego pieprzu, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Obrane cebule kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki i całość szklimy kilka minut na maśle z oliwą oprószając w międzyczasie solą i pieprzem. Ważne jest, żeby ani czosnek ani cebula się nie przypaliła ponieważ od tego zależy smak całej zupy. Dodajemy posiekany świeży tymianek (ja lubię dużo) i chwilkę razem smażymy.
  • Następnie zalewamy winem i gotujemy 2-3 minutki aż alkohol wyparuje.
  • Teraz całość zalewamy bulionem, dodajemy 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 4-5 ziarenek kolorowego pieprzu. Zagotowujemy zupkę i na mniejszym ogniu trzymamy ją teraz ok 20-30 minut tak, żeby cebulka zmiękła i oddała swój smak do płynu.
  • Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  • Polecam podać z odrobiną żółtego sera i grzankami z chleba razowego czy francuskiej bułki.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s