W zasadzie krąży tutaj wiele smaków. Słony, słodki i ostry. Wspaniały dodatek do mięs, ale można również jeść jako oddzielne danie dzięki wyrazistego smakowi.
Składniki:
- 20 dag brukselki
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sos piri – piri
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodajemy pokrojoną w piórka brukselkę doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 3-5 minut do miękkości.
- Dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę pomidora (można obrać ze skóry) i całość smażymy 2-3 minutki (można troszkę podlać wodą lub bulionem).
- Na koniec dodajemy sos piri – piri w ilości według uznania dla podbicia smaku.