Crunch karmelowo – orzechowy

Szybki i prosty do wykonania przysmak, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i chrupiącego. Karmel w połączeniu z włoskimi orzechami.

Składniki:

  • cukier
  • woda
  • orzechy włoskie
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Cukier rozpuścić w wodzie (można w zimnej albo już na rozgrzanej patelni) w proporcjach mniej więcej 1:1 (jeśli już to więcej cukru). Całość gotujemy kilka minut tak, aby woda wyparowywała. W pewnym stadium otrzymujemy syrop, który też możemy wykorzystywać. My jednak potrzebujemy karmel dlatego redukujemy aż osiągniemy dość gęstą, ale jeszcze przeźroczystą konsystencję. W tym momencie dodajemy orzechy włoskie (posiekane lub w całości) i kilka kropel soku z cytryny dla podbicia smaku. Zwiększamy ogień i gotujemy całość kilka minut do czasu aż płyn się skarmelizuje do koloru brązowego (uwaga, żeby nie przesadzić i nie spalić).
  • Teraz dość szybko wylewamy wszystko na papier do pieczenia lub gastronomiczną matę silikonową (na której łatwo można formować kształty). Jeżeli chcemy wycinać jakieś wzory, paski itp. to to jest ten moment ponieważ kiedy karmel zastygnie będzie nam ciężko. Pozostawiamy do zastygnięcia na kilka minut (można włożyć do lodówki dla przyspieszenia procesu).
  • Mamy już doskonałą słodką przekąskę lub dodatek do deserów.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s