Pieczone jabłko z rodzynkami i migdałami

Dziś deser popularny, ale jakże smaczny i pachnący jesienią. Soczyste jabłko z dodatkami na ciepło. Nie mamy chyba wątpliwości, że warto się skusić. Szczególnie, że to – nie jest do końca tylko słodkie.

Składniki (1 porcja):

  • 1 jabłko
  • ok. 2 łyżek rodzynek
  • ok. 4 łyżek płatków migdałowych
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki papryki chili w proszku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Jabłko dokładnie myjemy, odcinamy wierzch i wydrążamy z nasion. Skrapiamy wnętrze jabłka sokiem z cytryny.
  • Przygotowujemy nadzienie – łączymy i mieszamy wszystkie pozostałe składniki: rodzynki (jeśli ktoś lubi można wcześniej nasączyć je w alkoholu), płatki migdałowe, miód, masło i papryka chili. Przygotowanym nadzieniem napełniamy jabłko i przykrywamy odciętym wierzchem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości jabłka). Pilnujmy, żeby jabłko nie pękło.
  • Proste prawda? Jabłko podałem z crunchem karmelowo – orzechowym i syropem miętowym.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s