Dziś deser popularny, ale jakże smaczny i pachnący jesienią. Soczyste jabłko z dodatkami na ciepło. Nie mamy chyba wątpliwości, że warto się skusić. Szczególnie, że to – nie jest do końca tylko słodkie.
Składniki (1 porcja):
- 1 jabłko
- ok. 2 łyżek rodzynek
- ok. 4 łyżek płatków migdałowych
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła
- 1/4 łyżeczki papryki chili w proszku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Jabłko dokładnie myjemy, odcinamy wierzch i wydrążamy z nasion. Skrapiamy wnętrze jabłka sokiem z cytryny.
- Przygotowujemy nadzienie – łączymy i mieszamy wszystkie pozostałe składniki: rodzynki (jeśli ktoś lubi można wcześniej nasączyć je w alkoholu), płatki migdałowe, miód, masło i papryka chili. Przygotowanym nadzieniem napełniamy jabłko i przykrywamy odciętym wierzchem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości jabłka). Pilnujmy, żeby jabłko nie pękło.
- Proste prawda? Jabłko podałem z crunchem karmelowo – orzechowym i syropem miętowym.
Smacznego 🙂 !