Sos mandarynkowy, szybki i prosty. Lekko kwaśno-gorzkawy smak podbity cukrem pasuje do wielu dań. Wystarczy zrobić i się przekonać. Tutaj ilość składników dodanych do mandarynek powinna zależeć od ich smaku (moje były dość kwaśne).
Składniki:
- 2 mandarynki
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- ok. 100 ml białego wina (ja dałem słodkie)
- łyżka masła
- kilka pręcików szafranu (nie jest to konieczne, ale subtelnie wzbogaca smak)
Przygotowanie:
- Podsmażamy na patelni mandarynki (oczywiście umyte i obrane) z dodatkiem cukru i syropu klonowego (2-3 minuty).
- Podlewamy białym winem i redukujemy. Zaciągamy całość masłem (rozpuszczamy masło z tym do dotychczas nam powstało na patelni) i znowu chwilę redukujemy.
- Na koniec dodajemy kilka pręcików szafranu i gotujemy około minuty.