Sos mandarynkowy I

Sos mandarynkowy, szybki i prosty. Lekko kwaśno-gorzkawy smak podbity cukrem pasuje do wielu dań. Wystarczy zrobić i się przekonać. Tutaj ilość składników dodanych do mandarynek powinna zależeć od ich smaku (moje były dość kwaśne).

Składniki:

  • 2 mandarynki
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • ok. 100 ml białego wina (ja dałem słodkie)
  • łyżka masła
  • kilka pręcików szafranu (nie jest to konieczne, ale subtelnie wzbogaca smak)

Przygotowanie:

  • Podsmażamy na patelni mandarynki (oczywiście umyte i obrane)  z dodatkiem cukru i syropu klonowego (2-3 minuty).
  • Podlewamy białym winem i redukujemy. Zaciągamy całość masłem (rozpuszczamy masło z tym do dotychczas nam powstało na patelni) i znowu chwilę redukujemy.
  • Na koniec dodajemy kilka pręcików szafranu i gotujemy około minuty.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s