Stek z łososia w estragonie z sosem mandarynkowym

Dzisiaj pora na dobrą rybkę. Kiedy myślę o dobrej rybce mam na myśli dobrze wszystkim znanego łososia. Bardzo smaczna z delikatnym mięsem. Każdy kucharz wie, że rybka lubi estragon a w połączeniu z nie takim do końca słodkim owocem daje na prawdę znakomity efekt. No to do dzieła…

Składniki (1 porcja):

Stek z łososia w estragonie:

  • porcja łososia ze skórą (ok. 200 g)
  • suszony estragon
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos mandarynkowy I:

  • 2 mandarynki
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • ok. 100 ml białego wina (ja dałem słodkie)
  • łyżka masła
  • kilka pręcików szafranu (nie jest to konieczne, ale subtelnie wzbogaca smak)

Przygotowanie:

Stek z łososia w estragonie:

  • Zawsze powtarzałem, że to co bardzo dobre w smaku niekoniecznie musi być trudne w przygotowaniu, a wręcz bardzo proste.
  • Łososia oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy w papierowym ręczniku. Rybkę kładziemy na desce skórą do dołu i przecinamy w linii środkowej wzdłuż aż do skóry – bardzo ważne, żeby nie przeciąć skóry. Wywijamy mięso tak, żeby skóra schodziła się ze sobą do środka. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe – w razie czego jest to widoczne na zdjęciu.
  • Marynujemy rybkę z obu stron w estragonie i pieprzu. Dobrze, żeby mięso poleżało trochę w lodówce i nabrało aromatu.
  • Obsmażamy łososia z obu stron na rumiany kolor (około minuty z każdej strony). Dopiero po obsmażeniu oprószam rybę solą. Robię tak dlatego, że jest to bardzo delikatne mięso, a posolenie wcześniej spowodowałaby, że sok z ryby wypłynąłby na patelnię a nie został w środku – stracilibyśmy soczystość.
  • Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 5 minut.
  • Pozostało już tylko wykładać na talerz i rozkoszować się smakiem.

Sos mandarynkowy I:

  • Podsmażamy na patelni mandarynki (oczywiście umyte i obrane)  z dodatkiem cukru i syropu klonowego (2-3 minuty).
  • Podlewamy białym winem i redukujemy. Zaciągamy całość masłem (rozpuszczamy masło z tym do dotychczas nam powstało na patelni) i znowu chwilę redukujemy.
  • Na koniec dodajemy kilka pręcików szafranu i gotujemy około minuty.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s