Sałatki… coś co uwielbiam wieczorami, kiedy po ciężkim i trudnym dniu mamy ochotę na coś szybkiego, łatwego i zarazem dostarczającego nam energii. Wystarczy połączyć kilka ulubionych składników – bez gotowania, smażenia i niepotrzebnych czasem udziwnień. Dzisiaj właśnie proponuję kompozycję, która jest prosta w przygotowaniu, ale zaskakuje bukietem aromatów i smaków. Naprawdę ciężko jest ustalić tutaj ilość konkretnych składników, ponieważ każdy dodaje tyle na ile ma ochotę.
Składniki:
- 25 g rucoli
- 1/2 sera Camembert
- 100 g suszonych pomidorów w zalewie
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki włoskich orzechów
Przygotowanie:
- Rucolę płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i rozkładamy na talerzu.
- Pomidory kroimy w paski a oliwki wzdłuż na pół.
- Włoskie orzechy lekko siekamy lub dodajemy w całości – to wszystko zależy od naszych upodobań.
- Składniki układamy na sałacie, ale jeśli chcemy możemy je wszystkie zmieszać razem.
- Do sałatki zrobiłem również podstawowy sos vinaigrette, ale na bazie musztardy francuskiej – wyborne połączenie.
Smacznego 🙂 !
wygląda cudnie ; )