Parówki po hiszpańsku

Muszę się Wam do czegoś przyznać – bardzo lubię parówki (mimo, że nie każdy jest do nich przekonany, ale w końcu trzeba mieć jakieś słabości 🙂 ). Będę wymyślał z nich na pewno różne dania, ale dzisiaj chciałbym pokazać Wam podobno oryginalny przepis hiszpański na parówki. Idealny na szybkie danie, nie wymaga wielu składników, jest „jednogarnkowe” a smakiem zadowala bardzo – przynajmniej mnie. Na pewno spodoba się też studentom:) To do dzieła:

Składniki (1 porcja):

  • 3 parówki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • ok. 100 ml ketchupu (polecam pikantny)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • żółty ser (jaki lubimy – na prawdę nie ma tutaj ograniczeń jeśli chodzi o rodzaj)
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ketchup, przecier pomidorowy sól i pieprz – chwilę razem smażymy.
  • Układamy na wierzch przecięte na pół parówki, wylewamy 2 całe jajka (robimy tak jak jajka sadzone) i całość posypujemy startym serem.
  • Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i czekamy aż jajka się zetną.
  • Danie gotowe . Sami widzicie nie trwa to długo. Można również dodawać zioła, przyprawy co lubimy – ja podałem przepis oryginalny, żeby stanowił bazę do nowych pomysłów dla mnie i dla Was.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

  1. Tomuś! Bez Twoich przepisów, to ja bym zginęła. Nie wiem co robiłam i co gotowałam jak nie prowadziłeś tego bloga!
    Parówki pierwsza klasa!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s