Muszę się Wam do czegoś przyznać – bardzo lubię parówki (mimo, że nie każdy jest do nich przekonany, ale w końcu trzeba mieć jakieś słabości 🙂 ). Będę wymyślał z nich na pewno różne dania, ale dzisiaj chciałbym pokazać Wam podobno oryginalny przepis hiszpański na parówki. Idealny na szybkie danie, nie wymaga wielu składników, jest „jednogarnkowe” a smakiem zadowala bardzo – przynajmniej mnie. Na pewno spodoba się też studentom:) To do dzieła:
Składniki (1 porcja):
- 3 parówki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- ok. 100 ml ketchupu (polecam pikantny)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser (jaki lubimy – na prawdę nie ma tutaj ograniczeń jeśli chodzi o rodzaj)
- oliwa z oliwek, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ketchup, przecier pomidorowy sól i pieprz – chwilę razem smażymy.
- Układamy na wierzch przecięte na pół parówki, wylewamy 2 całe jajka (robimy tak jak jajka sadzone) i całość posypujemy startym serem.
- Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i czekamy aż jajka się zetną.
- Danie gotowe . Sami widzicie nie trwa to długo. Można również dodawać zioła, przyprawy co lubimy – ja podałem przepis oryginalny, żeby stanowił bazę do nowych pomysłów dla mnie i dla Was.
Smacznego 🙂 !
Tomuś! Bez Twoich przepisów, to ja bym zginęła. Nie wiem co robiłam i co gotowałam jak nie prowadziłeś tego bloga!
Parówki pierwsza klasa!