Carpaccio z pieczonego buraka na ruccoli

Coś dla miłośników zdrowych, czerwonych buraczków, którzy niekoniecznie lubią czerwony barszcz. W zasadzie carpaccio kiedyś postrzegane jako danie „a la Royale”, bo kojarzące się tylko z wykwintnie podaną wołowiną nabiera w kuchni zupełnie innego znaczenia. Tak na prawdę carpaccio możemy zrobić ze wszystkiego (no może prawie) i ze wszystkim.

Składniki (1 porcja):

Carpaccio z pieczonego buraka:

  • 2 czerwone buraki (ok. 30 dag) – użyłem tych o korzeniu cylindrycznym
  • sałata ruccola
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sos ze zredukowanego octu balsamicznego I:

  • ok. 150 ml ciemnego octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • ok. 20 g świeżego imbiru
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Carpaccio z pieczonego buraka:

  • Buraki dokładnie myjemy owijamy (najlepiej pojedynczo) w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni przez około godzinę – aż będę miękkie. Jeśli lubimy, możemy do każdego buraka włożyć ząbek czosnku, czy też ulubione zioła – pełna dowolność.
  • Upieczone i schłodzone buraki obieramy z skóry i kroimy w jak najcieńsze plasterki ( to jest właśnie carpaccio ). Układamy na talerzu ruccole, potem carpaccio z buraka i posypujemy  posiekanymi płatkami migdałowymi.
  • Na koniec dobrze byłoby nadać jeszcze całości ciekawy smak. Tutaj potrzebny nam jest sos. Możemy zastosować vinaigrette lub inny jaki lubimy – ja zrobiłem sos ze zredukowanego octu balsamicznego. Lekko słodkawy, podbity imbirem i sokiem z limonki – bardzo dobrze dopełnia danie. Wybór jednak należy do Was. Dobrze, żeby danie odpoczęło w lodówce jakiś czas i przeszło nawzajem smakami.

Sos ze zredukowanego octu balsamicznego I:

  • Na patelni redukujemy ocet balsamiczny – głównie chodzi o to, żeby moc octu odparowała i pozostanie nam lekko słodkawy aksamitny sos. Dodajemy łyżeczkę miodu, starty lub pokrojony w julienne świeży imbir, sok z połowy limonki i gotujemy chwilę aż wszystkie składniki sosu się połączą.
  • Doprawiamy lekko solą, pieprzem i sos gotowy.

Życzę Smacznego wszystkim „warzywo – lubnym” 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s