Meksykańska tortilla pszenna lub tacos / Mexican wheat tortilla or tacos

Prawie każdy zna, wiele osób lubi i prawie wszyscy kupują ją w sklepie. Dzisiaj nadszedł dzień, kiedy wreszcie postanowiłem zrobić ją samemu. Na prawdę nic trudnego – spróbujcie!

Everyone knows, many likes and almost everybody buying. Today we make it own. This is not hard – try!

Składniki (4 placki lub 8 tacos / 4 tortillas or 8 tacos):

  • 230 g mąki pszennej / 230 g of wheat flour
  • 120 g wody / 120 g of water
  • 5 g oleju / 5 g of oil
  • 5 g soli / 5 g of salt

Przygotowanie / Preparation:

  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z wodą, solą i olejem. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione – przez 5-6 minut. Odstawiamy (w folii spożywczej) do lodówki na pół godziny.
    Sift wheat flour and mix with water, salt and oil. Dough need to be flexible and pug – about 5-6 minutes. Let the dough (in food wrap) rest for 30 minutes in fridge
  • Ciasto dzielimy na równe części i wałkujemy każdą z nich na cienkie (1-2 mm) i okrągłe placki.
    Split dough for equal pieces and roll to thin (1-2 mm) and circular crumpets.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
    Fry on hot pan without any fat for 2 minutes each side on medium heat.

Smacznego:)! Bon Appetit:)!

2 comments

Dodaj komentarz