Prawie każdy zna, wiele osób lubi i prawie wszyscy kupują ją w sklepie. Dzisiaj nadszedł dzień, kiedy wreszcie postanowiłem zrobić ją samemu. Na prawdę nic trudnego – spróbujcie!
Everyone knows, many likes and almost everybody buying. Today we make it own. This is not hard – try!
Składniki (4 placki lub 8 tacos / 4 tortillas or 8 tacos):
- 230 g mąki pszennej / 230 g of wheat flour
- 120 g wody / 120 g of water
- 5 g oleju / 5 g of oil
- 5 g soli / 5 g of salt
Przygotowanie / Preparation:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z wodą, solą i olejem. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione – przez 5-6 minut. Odstawiamy (w folii spożywczej) do lodówki na pół godziny.
Sift wheat flour and mix with water, salt and oil. Dough need to be flexible and pug – about 5-6 minutes. Let the dough (in food wrap) rest for 30 minutes in fridge - Ciasto dzielimy na równe części i wałkujemy każdą z nich na cienkie (1-2 mm) i okrągłe placki.
Split dough for equal pieces and roll to thin (1-2 mm) and circular crumpets. - Smażymy na rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Fry on hot pan without any fat for 2 minutes each side on medium heat.
Smacznego:)! Bon Appetit:)!
Ja nie uznaje tortilli kupnej.
Zawsze robię ją w domu i to w dużych ilościach:)