Meksykańska tortilla pszenna

Prawie każdy zna, wiele osób lubi i prawie wszyscy kupują ją w sklepie. Ja też tak robiłem, ale dzisiaj nadszedł dzień, kiedy wreszcie postanowiłem zrobić ją samemu. Na prawdę nic trudnego, a jaka wielka radość kiedy zrobisz kolejną rzecz samodzielnie. Spróbujcie.

Składniki (ok. 4 placki):

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki wody (ja daję ciepłą)
  • łyżka oliwy z oliwek / oleju
  • ok. łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • W zasadzie przepis jak na ciasto do pierogów. Właściwie jak dla mnie nie ma różnicy (chyba, że robicie ciasto do pierogów z jajkiem).
  • Mąkę najlepiej przesiać, zmieszać z solą i oliwą. Stopniowo dolewać wody i wyrabiać ciasto. Ilość składników, którą podałem jest taką „mniej, więcej” dlatego trzeba wyczuć ilość dolewanej wody. Ciasto powinno być elastyczne, ale dobrze wyrobione.
  • Dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy każdą z nich na formę tortilli. Smażymy na rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu, po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Jeśli będziemy je smażyć na za dużym ogniu to będą twarde. Proste prawda? 🙂
Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s