Typowe słowiańskie danie, znane każdemu. Można je podawać z mięsem, warzywami czy też owocami. Są również podzielone zdania co do składników do tego ciasta. Ja uważam, że polskie ciasto na pierogi to tylko 4 składniki: mąka, woda, olej i sól. Jajka zostawmy na przykład włoskim ravioli.
Składniki (ciasto na ok. 50 pierogów):
- 0,5 kg mąki pszennej
- ok. 250 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, zmieszać z solą i olejem. Stopniowo dolewać ciepłej wody i mieszać. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie w miarę jednolitą masą – dobrze wyrabiać je już na blacie a nie w misce (jest po prostu wygodniej).
- Kiedy jest już gotowe, dzielimy na części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka ausztycherem, szklanką czy co tam mamy pod ręką.
- Wkładamy farsz i zaczynamy lepić. Pieróg po pierogu.
- Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.