Ciasto na pierogi

Typowe słowiańskie danie, znane każdemu. Można je podawać z mięsem, warzywami czy też owocami. Są również podzielone zdania co do składników do tego ciasta. Ja uważam, że polskie ciasto na pierogi to tylko 4 składniki: mąka, woda, olej i sól. Jajka zostawmy na przykład włoskim ravioli.

Składniki (ciasto na ok. 50 pierogów):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać, zmieszać z solą i olejem. Stopniowo dolewać ciepłej wody i mieszać. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie w miarę jednolitą masą – dobrze wyrabiać je już na blacie a nie w misce (jest po prostu wygodniej).
  • Kiedy jest już gotowe, dzielimy na części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka ausztycherem, szklanką czy co tam mamy pod ręką.
  • Wkładamy farsz i zaczynamy lepić. Pieróg po pierogu.
  • Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s