Penne ze szpinakiem

Podobno większość dzieci nie lubi jeść szpinaku. Rodzice mówili: „Jedz szpinak, będziesz duży i silny jak Papaj”. Oto prosty sposób jak przekonać dzieci i nie tylko do tej zdrowej roślinki. Makaron ze szpinakiem w śmietance z dodatkiem sera. Coś pysznego i do tego kolejny przykład, że dania wegetariańskie nie muszą być nudne.

Składniki (1 porcja):

  • makaron penne (można wybrać inny jaki lubimy)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 50 g sera grana padano (oczywiście można wybrać inny, np. parmezan)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron już się gotuje, a my zabieramy się za szybki sos.
  • Na maśle podsmażamy chwilę posiekany czosnek. Dodajemy liście szpinaku (oczywiście umyte) i przesmażamy razem z czosnkiem. Trwa to około minuty, dwóch. Nie przerażajmy się początkową, dużą ilością szpinaku na patelni – on naprawdę po chwili drastycznie zmniejszy objętość.
  • Dodajemy śmietankę i redukujemy. Dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy całość.
  • Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy wszystko około minuty tak, żeby penne nasiąknęło trochę sosem. Proste, szybkie i pyszne. Sami spróbujcie.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s