Karp – ryba jakże Wigilijna. Właściwie nie każdy ją lubi, bo mówią, że śmierdzi mułem, albo ciężko go oprawić i potem nie wiadomo co z nim zrobić. W zasadzie ja karpia jadam właśnie tylko w Wigilię – to jest dla mnie taka ryba na jeden dzień w roku i wtedy zawsze smakuje najlepiej. Oczywiście babcia zawsze robiła go mistrzowsko i wcale bez żadnych skomplikowanych czynności – nie wygra z żadnym innym karpiem na świecie. Dzisiaj pokażę Wam jak niecodziennie przyrządzić karpia z właściwie prostych i codziennych składników. W sam raz na coś nowego na wigilijny stół.
Składniki (1 porcja):
Karp w migdałach:
- 150 g karpia (ja zrobiłem filet)
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- masło
- sól i pieprz
Purée z buraka i suszonych śliwek:
- 1 czerwony burak
- 100 g suszonych śliwek
- 1 cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Karp w migdałach:
- Filet (ze skórą) z karpia dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Suszymy w ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Solimy, pieprzymy, smarujemy miodem i panierujemy w płatkach migdałowych (można posiekać) z obu stron.
- Przesmażamy ma maśle na niewielkim ogniu po 30 – 40 sekund z każdej strony (uwaga, żeby nie spalić migdałów i miodu). Na koniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 5 minut – taki filet na prawdę bardzo szybko „dochodzi”.
- To wszystko, mamy gotowy szybki sposób na wigilijnego karpia.
Purée z buraka i suszonych śliwek:
- Buraka obieramy, kroimy w kostkę (żeby szybciej się ugotował) i gotujemy ok. 15 minut.
- Posiekany czosnek, cebulę i pokrojone śliwki przesmażamy na maśle (1 łyżka). Po kilku minutach dodajemy ugotowanego, odcedzonego buraka smażymy całość kilka minut i podlewamy octem balsamicznym.
- Na koniec dokładamy pozostałe 2 łyżki masła (zimnego), doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy tak, żeby powstało purée. Bardzo proste prawda? A jednak klimat wigilijny jakim jest burak (np. z czerwonego barszczu) i suszone śliwki (np. z kompotu) zachowany.
Smacznego 🙂
Ja też będę robić karpia w migdałach, już przetestowałam przepis(kuchnia lidla) i jest pyszny:)
Akurat ten jest przepisem autorskim 🙂