Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Były pierogi, zjedliśmy też karpia… Co jednak jada się na samym początku? Oczywiście nie możemy zapomnieć o tradycyjnej wigilijnej zupie. W Polsce przeważają dwie: grzybowa i czerwony barszcz (najlepiej z uszkami). W tym roku na wigilijnym stole PasjiSmaku zagości grzybowa z suszonych grzybów. Dlaczego z suszonych? Bo dają cudowny aromat zupie, a poza tym o tej porze roku nie bardzo jest dostęp do świeżych.

Składniki (2 porcje):

  • 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • masło
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu (dałem kolorowy)
  • sól i pieprz
  • 3 – 4 suszone śliwki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Grzyby zalewamy zimną wodą (ok. 250 ml) i wstawiamy na noc do lodówki, aby porządnie nasiąknęły. Na następny dzień możemy spokojnie już gotować zupkę. Oczywiście można grzyby moczyć nawet i pół godziny, ale wybór należy do Was.
  • W rondelku podsmażamy na maśle posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę – kilka minut, tak żeby cebulka się zeszkliła. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy kolejne kilka minut.
  • Zalewamy wodą spod moczonych grzybów (ja przelewam ją przez sitko, żeby zatrzymać ewentualne niepożądane kawałki), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dopełniamy bulionem warzywnym. Jeśli chcemy dodajemy pokrojone suszone śliwki (dodają fajnego posmaczku w zupie). Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy zupę na małym ogniu 45 – 60 minut. Wtedy smaki zupy powoli przejdą sobą nawzajem i mamy gwarancje pysznej wigilijnej grzybowej.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s