Śledź w sosie rodzynkowo – pomidorowym

Jeśli na wigilijnym stole mają się pojawiać ryby to nie może również zabraknąć śledzi. Są na nie różne sposoby: w oleju z cebulką, w przeróżnych sałatkach, ale też w sosach. Ja dzisiaj pokażę Wam sposób na połączenie słonych śledzi, ze słodkimi rodzynkami i troszkę kwaśnym koncentratem pomidorowym. Wszystko to daje niesamowity i wyszukany smak w sam raz na świąteczny stół.

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych (np. Matjas)
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże czerwone cebule
  • 200 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Śledzie jeśli są dla nas zbyt słone możemy namoczyć w wodzie lub mleku, a my zabieramy się za sos.
  • Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule przesmażyć na oleju (całe 100ml ponieważ sos ma być mieszaniną z olejem). Dodać rodzynki (dobrze jest je namoczyć ok. 15 minut wcześniej) i przesmażać  kilka minut razem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Mieszamy dokładnie i smażymy\podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż sos stanie się ciemno-czerwony od karmelizującego się cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Możemy mieszać w nim śledzie pokrojone na kawałki lub w całości, możemy podawać jako roladki lub w jaki tylko sposób mamy ochotę. Ważne, żeby sos był chłodny – inaczej śledzie pod wpływem gorącego czy ciepłego sosu rozpadną się. Najlepiej, żeby śledzie poleżały w lodówce kilka dni – wtedy smaki sobą przejdą.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s