Po kilku dniach świątecznego objadania się warto postawić na coś nieco lżejszego, coś co pomoże albo przynajmniej nie przeszkodzi w utrzymaniu figury na sylwestrową zabawę. Dzisiaj sałatka z bardzo zdrową – wołowiną i jeszcze zdrowszym – grejpfrutem. Całość trochę na ostro, żeby ruszyć do działania nasz zmęczony świętami metabolizm.
Składniki (1 porcja):
- 50 g świeżego szpinaku (można dać, np. ulubioną sałatę)
- 100 g wołowiny (dałem rostbef)
- 1 zielony grejpfrut
- 100 g sera feta
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy
- 50 g kaparów
- olej sezamowy
- sos piri – piri
Przygotowanie:
- Bardzo szybko i bardzo prosto. Sałatkę można wymieszać, układać warstwami – jak lubimy.
- Szpinak myjemy na nim układamy diamenciki z grejpfruta (oczywiście obranego:) – można pokroić inaczej. Wyżej układamy pokrojone suszone pomidory i ser feta.
- Teraz kolei na wołowinę. Najlepiej byłoby pokroić ją w cienkie, ok. 1 cm płatki, żeby szybko i równomiernie się usmażyła. Takie płatki smażymy z obu stron po ok. 1 – 2 min.- tak żeby zachowały soczystość i były miękkie, jeśli przesadzimy to będą twarde i potem trzeba będzie im poświęcić dużo więcej czasu. Pamiętajcie, żeby solić wołowinę na samym końcu. Najlepiej, usmażoną wołowinę oprószyć solą i pieprzem i zawinąć na 1 – 2 minutki w folię aluminiową. Wtedy mięso „odpocznie”.
- Gotowe płatki z wołowiny układamy na sałatce, dodajemy kapary i całość skrapiamy olejem sezamowym i sosem z papryczek piri – piri. Na prawdę wyborny smak.
Smacznego 🙂
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater