Sałatka z wołowiną i grejpfrutem

Po kilku dniach świątecznego objadania się warto postawić na coś nieco lżejszego, coś co pomoże albo przynajmniej nie przeszkodzi w utrzymaniu figury na sylwestrową zabawę. Dzisiaj sałatka z bardzo zdrową – wołowiną i jeszcze zdrowszym – grejpfrutem. Całość trochę na ostro, żeby ruszyć do działania nasz zmęczony świętami metabolizm.

Składniki (1 porcja):

  • 50 g świeżego szpinaku (można dać, np. ulubioną sałatę)
  • 100 g wołowiny (dałem rostbef)
  • 1 zielony grejpfrut
  • 100 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g kaparów
  • olej sezamowy
  • sos piri – piri

Przygotowanie:

  • Bardzo szybko i bardzo prosto. Sałatkę można wymieszać, układać warstwami – jak lubimy.
  • Szpinak myjemy na nim układamy diamenciki z grejpfruta (oczywiście obranego:) – można pokroić inaczej. Wyżej układamy pokrojone suszone pomidory i ser feta.
  • Teraz kolei na wołowinę. Najlepiej byłoby pokroić ją w cienkie, ok. 1 cm płatki, żeby szybko i równomiernie się usmażyła. Takie płatki smażymy z obu stron po ok. 1 – 2 min.- tak żeby zachowały soczystość i były miękkie, jeśli przesadzimy to będą twarde i potem trzeba będzie im poświęcić dużo więcej czasu. Pamiętajcie, żeby solić wołowinę na samym końcu. Najlepiej, usmażoną wołowinę oprószyć solą i pieprzem i zawinąć na 1 – 2 minutki w folię aluminiową. Wtedy mięso „odpocznie”.
  • Gotowe płatki z wołowiny układamy na sałatce, dodajemy kapary i całość skrapiamy olejem sezamowym i sosem z papryczek piri – piri. Na prawdę wyborny smak.

Smacznego 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s