Klopsiki w cynamonowym sosie

Wiadomo… Święta, tradycja, wspólne obiady. Pieczone mięsa, porządny bigos (który już pokazywałem jak przygotować). Tylko czemu by nie spróbować czegoś innego? 🙂 Ktoś powie… klopsiki? W Święta? No jak to będzie wyglądało. Otóż moim zdaniem przede wszystkim ma smakować – a to gwarantuję 🙂

Składniki (1 porcja):

Klopsiki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • jajko
  • bułka tarta (ok. ¼ szklanki)
  • łyżka suszonej bazylii (lub innych ziół jakie lubimy)
  • smalec
  • ok. 250 ml wody
  • sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Sos cynamonowy:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 100 ml miodu
  • ok. łyżki cynamonu mielonego
  • ok. pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ok. 20 g masła (opcjonalnie)
  • ok.  250 ml „wywaru” z gotowanych klopsików (może być również bulion)

Przygotowanie:

Klopsiki:

  • Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, bazylią solą i pieprzem.
  • Formujemy klopsiki, których powinno wyjść około 6. Klopsiki obsmażamy kilka minut na smalcu (wychodzę z założenia, że najlepiej smażyć mięso na własnym tłuszczu), ale spokojnie można to zrobić na oliwie czy oleju.
  • Następnie klopsiki gotujemy ok. 8 minut w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Gotowe klopsiki wyjmujemy z „wywaru” i dajemy im poczekać na sos. Kiedy będzie gotowy, wkładamy je z powrotem do garnka i podgrzewamy całość.

Sos cynamonowy:

  • Posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w półplasterki marchewkę podsmażamy kilka minut na miodzie. Dodajemy cynamon,  paprykę i całość chwilę podsmażamy mieszając.
  • Zalewamy całość „wywarem” z klopsików i redukujemy, aż składniki się połączą a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Możemy również zaciągnąć sos masłem, żeby był bardziej aksamitny – ale nie musimy tego robić.

Klopsiki podałem z przesmażonym z curry białym ryżem. Tak kompozycja wydaje mi się naprawdę trafiona. Spróbujcie sami i oceńcie.

Smacznego 🙂

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s