Dzisiaj czas na … zupkę 🙂 W sumie z porem jest tak, że nie każdy go lubi, a jeśli już to surowego w sałatkach czy surówkach. Ja z porem miałem również złe przeżycia, bo często było tak, ze na ciepło psuł mi smak potrawy. Ale zmieniło się to od jakiegoś czasu – postanowiłem z nim trochę powalczyć. Kiedyś jak pamiętacie był A’la gulasz wieprzowy z porem a dziś przyszła pora na zupę z pora. Troszkę przypraw i wyszła wyśmienita.
Składniki (ok. 500 ml zupy) :
- 1 por (bez ciemnozielonej części)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kolendry w ziarenkach
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 500 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pora dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
- W garnku na oliwie z oliwek przesmażamy ok. 5 minut posiekany czosnek, pokrojonego w „dzwonki” pora i łyżeczkę kolendry.
- Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 15 minut tak, żeby por był miękki.
- Dokładamy serek topiony – najlepiej w mniejszych kawałkach i gotujemy (co jakiś czas mieszając), do momentu rozpuszczenia się serka.
- Zupkę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo prosta i pyszna zupa z pora, z posmakiem kolendry i serka topionego.
Podałem z orzechami włoskimi – bardzo dobrze się komponują.
Smacznego 🙂 !
Zupy z serkami topionymi są najlepsze 😀 no i wg mnie faceci robią najlepsze zupy 😀
Faceci chyba wogóle są najlepszymi kucharzami – stara prawda 🙂
Przynajmniej… głównie robią to z miłość i pasji, a nie z przymusu 🙂
Muszę się z Tobą nie zgodzić 😀 ja nie robię tego z przymusu a z miłości do ludzi, którym gotuje 😀 moze jak bede matką/zoną to to się zmieni, ale teraz gotowanie to dla mnie czysta przyjemność 😀 zero przymusu 😀
Najlepsza zupka porowa!!! Bez dwóch zdań!
Witaj! Dzisiaj dostałam por prosto z ogródka… Pachnie wyśmienicie:) Znajomy polecił mi właśnie zupę porową. Kradnę Twój przepis, bo wygląda wyśmienicie 🙂 Pozdrawiam!