Smażone boczniaki

Wszedłem do sklepu i patrzyły na mnie krzycząc „kup mnie wreszcie, kup i spróbuj” 🙂 Przyznam się szczerze, jadłem je pierwszy raz w życiu, ale od tej pory jestem ich fanem – boczniaki. W zasadzie nie są jeszcze aż tak popularne w naszej kuchni choć dostępne w wielu miejscach – wielki błąd. Apeluję! Kupujcie i zajadajcie się tymi grzybami – są na prawdę przepyszne. Przygotowanie? Tutaj również nie potrzeba wiele pracy, wystarczy tylko podkreślić ich smak. Oto moja propozycja na szybką i przepyszną przystawkę z boczniaków.

Składniki (1 porcja):

  • 200 g boczniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Boczniaki płuczemy pod zimną, bierzącą wodą i suszymy, np. w ręczniku papierowym.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy pokrojone grzyby. Jeśli nie są zbyt duże to zostawmy kapelusze w całości – bardzo ładnie wyglądają. Boczniaki smażamy z dwóch stron do momentu aż się zrumienią, mniej więcej trwa to około 5 minut.
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość jeszcze minutkę i gotowe.
  • Bez zbędnych udziwnień, pyszna i szybka przystawka.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s