Wszedłem do sklepu i patrzyły na mnie krzycząc „kup mnie wreszcie, kup i spróbuj” 🙂 Przyznam się szczerze, jadłem je pierwszy raz w życiu, ale od tej pory jestem ich fanem – boczniaki. W zasadzie nie są jeszcze aż tak popularne w naszej kuchni choć dostępne w wielu miejscach – wielki błąd. Apeluję! Kupujcie i zajadajcie się tymi grzybami – są na prawdę przepyszne. Przygotowanie? Tutaj również nie potrzeba wiele pracy, wystarczy tylko podkreślić ich smak. Oto moja propozycja na szybką i przepyszną przystawkę z boczniaków.
Składniki (1 porcja):
- 200 g boczniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki płuczemy pod zimną, bierzącą wodą i suszymy, np. w ręczniku papierowym.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy pokrojone grzyby. Jeśli nie są zbyt duże to zostawmy kapelusze w całości – bardzo ładnie wyglądają. Boczniaki smażamy z dwóch stron do momentu aż się zrumienią, mniej więcej trwa to około 5 minut.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość jeszcze minutkę i gotowe.
- Bez zbędnych udziwnień, pyszna i szybka przystawka.
Smacznego 🙂 !
I to do mnie przemawia 🙂