Za oknem mróz, śnieg i w zasadzie słonka też nie za dużo. Dobra rada na taką pogodę? Rozgrzewające piwko. Ile można pić „barowe” piwa z dodatkiem jakiegoś sztucznego syropu o przeróżnych smakach? Dzisiaj postanowiłem pokazać, jak zrobić przepyszne grzane piwo ze świeżym imbirem, który ma właściwości rozgrzewające i na dodatek dobrze wpływa na nasze zdrowie – a to jest w tym okresie bardzo przydatne. Jeśli więc przepyszne i zdrowe – to do dzieła! Pamiętajcie – to jest przepis na wieczór a nie na przedpołudnie 🙂
Składniki (1 grzane piwo):
- 500 ml jasnego piwa
- 2 – 3 cm świeżego imbiru
- 3 – 4 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
- Imbir obieramy, ścieramy na tarce z małymi „oczkami” i wrzucamy do rondelka. Dodajemy brązowy cukier i sok z połowy limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu lekko karmelizując. Wlewamy 150 – 200 ml piwa i mieszamy tak, żeby wszystko dokładnie się rozpuściło.
- Dodajemy resztę piwa, mieszamy i podgrzewamy. Ważne jest, żeby piwa nie podgrzać za mocno, a tym bardziej zagotować – wtedy cały alkohol wyparuje i wszystko straci smak. Powinno to mieć temperaturę ok. 50 stopni – tak, żeby nadawało się to od razu do picia.
- Gorąco polecam na takie mroźne wieczory jak te, które nam ostatnio towarzyszą. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzać z ilością na jeden wieczór 🙂
Smacznego 🙂