Krewetki imbirowo – limonkowe

Dzisiaj coś co uwielbiam – krewetki. Doskonałe na przystawkę, świetne na zupę i niepowtarzalne, np. na romantyczną kolację. Nie są już tak drogie jak kiedyś, warto więc poszerzyć swoje domowe menu o taki właśnie smak.

Składniki (1 porcja):

  • 200 g krewetek 30/40 (całych)
  • 4 – 5 cm imbiru
  • 1 limonka
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • łyżyczka posiekanej natki pietruszki
  • 25 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Krewetki oczywiście myjemy pod bierzącą, zimną wodą i obieramy. Ja zostawiam głowy i ogony, ponieważ ładnie prezentują się na talerzu – odejmuję tylko pancerzyk z odwłoka (razem z nóżkami) i odrywam te bardzo długie „czułki/anteny” wychodzące z głowy. Po obraniu z pancerza należy naciąć wzdłuż cały grzbiet krewetki, wyjąć jelito (czasem jest ciemne – pełne, a czasami przezroczyste – puste) – pozostawienie krewetkowego jelita to ogromne kulinarne faux pas.
  • Marynujemy krewetki (najlepiej kilka godzin) w posiekanym drobno czosnku, startym imbirze i skórce z limonki. Całość skrapiamy lekko oliwą z oliwek
  • Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy smażymy krewetki po ok. 1,5 minuty z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, masło i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Zdejmujemy z ognia, lekko mieszamy i czekamy aż masło się rozpuści i stworzy się cudowny sos.
  • Gotowej do podania. Kolejna prosta i szybka potrawa a można określić ją tylko jednym zdaniem „palce lizać”. Krewetki podałem ze świeżą i chrupiącą bagietką – wszystko po to, żeby móc rozkoszować się do końca tym oliwno – maślanym sosem spod smażenia krewetek. Niebo w gębie !

Smacznego ! 🙂

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s