Zupa „krewetkowa”

Kilka dni temu jedliśmy krewetki, a ja zapomniałem powiedzieć Wam jednej, bardzo ważnej rzeczy. Nie wyrzucajcie skorupek ! Dlaczego? Noszone w portfelu jak łuski z wigilijnej karpia nie dadzą nam pieniędzy, ale za to można je wykorzystać do pysznego jedzenia. Można z nich zrobić „krewetkowe masło” (napiszę o nim przy innej okazji), albo świetny wywar do zupy. Ja właśnie postanowiłem Wam pokazać przepis z wykorzystaniem właśnie krewetkowych skorupek czy jak kto woli pancerzyków.

Składniki (1 porcja):

  • skorupki z krewetek (z 200g)
  • 2 – 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • suszona papryczka chili
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  • W garnku, na maśle przesmażamy posiekany czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili (bez nasionek).Dodajemy skorupki z krewetek i podsmażamy jeszcze kilka minut, żeby uwolnić smak.
  • Zalewamy całość wodą, zagotowujemy i zmniejszając ogień gotujemy przez około jedną godzinę (im dłużej i na mniejszym ogniu, tym wywar jest bardziej aromatyczny) na wpół przykryte pokrywką. Po godzinie odparuje mniej więcej połowa płynu i będziemy mieli aromatyczny wywar.
  • Dodajemy 100 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu rybnego (jeśli nie mamy takiego, po prostu doprawiamy solą – zupa będzie po prostu mniej aromatyczna) i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe – możemy serwować i jeść.
  • Zostanę może wyklnięty przez kucharzy, że nie zalecam odcedzania zupy ze skorupek, ale według mnie całość wygląda obłędnie i w zamian za ten widok można się trochę pomęczyć na talerzu. Poza tym, kawałki imbiru, chili czy czosnku na łyżce – po prostu pychotka. Oczywiście, jeśli chcecie możecie to zrobić.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s