Faworki, chruściki…

To dzisiaj jest ten dzień, ostatni po tłustym czwartku, kiedy możemy sobie jeszcze pozwolić na przedświąteczne ucztowanie. Chociaż faworki zawsze kojarzyć mi się będą z moimi urodzinami, które niestety są już w czasie postu i było to takie małe urodzinowe „grzeszenie” to wiem, że zgodnie z tradycją to dzisiaj powinno się je smażyć. Jak zwykle w oparciu o kilka książek, przepisów i rad stworzyłem swój własny przepis na moje pierwsze samodzielne faworki. Wypróbujcie, zajadajcie się i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Składniki (ok. 30 faworków):

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • Makę mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wyrabiamy 10 – 15 minut na jednolitą masę i dobrze wybijamy je wałkiem 5 – 10 minut, żeby się „napowietrzyło”. Konsystencja ciasta na faworki powinna przypominać tą na makaron.
  • Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto wałkujemy partiami na grubość około 2 mm, starając się jak najmniej podsypywać je mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski 3 cm x 15 cm, a w środku wzdłuż na 5 – 6 cm. Oczywiście można je robić mniejsze, większe na jakie mamy ochotę. Przewijamy jeden koniec przez wykrojony w środku otworek i tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym smalcu.
  • Warto najpierw zrobić próbę temperatury, wrzucając kawałeczek ciasta – jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, to śmiało możemy zacząć smażenie naszych faworków. Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor i odsączamy, np. na ręczniku papierowym.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem, czekoladą lub czymś innym na co podpowiada nam wyobraźnia i ochota.

Wybornie smacznych ostatków ! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s