Pesto z rucoli

Dzisiaj coś dla nie jedzących mięsa. Oryginalne pesto, do którego nie zawsze mamy składniki możemy śmiało zamienić na inne. Tańszym i bardzo smacznym zamiennikiem jest pesto z rucoli – łatwo dostępnej przez cały rok. Możemy je stosować jako samodzielne danie, np. z makaronem, czy też jako dodatek do mięs itp. Zobaczcie sami jakie to proste.

Składniki ( 1 porcja ):

  • 80 g rucoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g parmezanu (może być grana padano, pecorino)
  • 100 ml oliwy z oliwek (najlepiej niefiltrowanej)
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Blendujemy rucolę, czosnek i płatki migdałowe.
  • Następnie dodajemy parmezan, olej sezamowy i blendujemy dalej.
  • Na koniec stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż do uzyskania porządanej konsystencji gęstego sosu.
  • Doprawiamy solą (tutaj uwaga, ze względu na słony ser) i pieprzem do smaku.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s