Dzisiaj coś dla nie jedzących mięsa. Oryginalne pesto, do którego nie zawsze mamy składniki możemy śmiało zamienić na inne. Tańszym i bardzo smacznym zamiennikiem jest pesto z rucoli – łatwo dostępnej przez cały rok. Możemy je stosować jako samodzielne danie, np. z makaronem, czy też jako dodatek do mięs itp. Zobaczcie sami jakie to proste.
Składniki ( 1 porcja ):
- 80 g rucoli
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
- 50 g parmezanu (może być grana padano, pecorino)
- 100 ml oliwy z oliwek (najlepiej niefiltrowanej)
- sól i pieprz
- łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Blendujemy rucolę, czosnek i płatki migdałowe.
- Następnie dodajemy parmezan, olej sezamowy i blendujemy dalej.
- Na koniec stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż do uzyskania porządanej konsystencji gęstego sosu.
- Doprawiamy solą (tutaj uwaga, ze względu na słony ser) i pieprzem do smaku.