Sos musztardowy

Idealny do ryby i innych mięs, delikatny a zarazem wyrazisty dzięki ostrej musztardzie i lekkim posmaku miodu oraz przypraw.

Składniki:

  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki kolendry (ziarenka)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Delikatnie prażymy w rondelku wszystkie przyprawy (ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe) i podlewamy winem.
  • Kiedy alkohol odparuje dodajemy śmietankę 30 %, musztardę Dijon i miód – mieszamy.
  • Gotujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję sosu (mniej więcej połowa płynu się zredukuje) – uwaga, żeby nie przypalić.
  • Gotowe.
Reklamy

3 comments

  1. Dziś spróbowałam po raz pierwszy taki sos, wyszedł świetnie, nie miałam wszystkich składników tzn ziela angielskiego, ani kozieradki. Dodałam świeże liście mięty. Do ryby to tylko taki rodzaj sosu, polecam !

    1. Tam chyba nie kozieradka a kolendra miała być w ziarenkach 🙂 Z miętą też musi być pyszne – wypróbuję na pewno 🙂 Najważniejsze,że smakowało 🙂 Bardzo się cieszę, pozdrawiam i zapraszam ponownie 😉 !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s