Dzwonki z makreli z sosem musztardowym na grillowanym bakłażanie

Większość makrelę kojarzy pewnie z wędzoną rybą z większości spożywczych sklepów. Mało kto z nas docenia i lubi ją świeżą. Jest to na pewno spowodowane też tym, że nie jest ona u nas tak łatwo dostępna. Mogę Was zapewnić, jest to bardzo soczysta i smaczna rybka – polecam spróbować w formie innej niż tylko wędzona. Dzisiaj proponują ją w towarzystwie aksamitnego sosu musztardowego.

Składniki:

Makrela na grillowanym bakłażanie:

  • świeża makrela
  • bakłażan
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos musztardowy:

  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki kolendry (całej)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Makrela na grillowanym bakłażanie:

  • Bakłażana kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut zawiniętego w, np. ręcznik papierowy. Grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek przyprawiając dodatkowo pieprzem.
  • Makrelę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem (dobrze byłoby ją na kilka godzin odstawić do lodówki). Kroimy na dzwonki (głowę i ogon zostawiłem do dekoracji) i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony na odrobinie oliwy z oliwek na średnim ogniu – wtedy nie powinna być sucha, a soczysta w środku. Dlaczego nie wspomniałem o patroszeniu? Zwykle jeśli ta ryba jest dostępna w sklepach to jest już wypatroszona – jeśli jednak traficie na „pełny” egzemplarz, oczywiście nie zapomnijcie o dokładnym oczyszczeniu ryby z wnętrzności.
  • Nie pozostało nam nic innego jak tylko serwować rybkę z bakłażanem w towarzystwie sosu.

Sos musztardowy:

  • Delikatnie prażymy w rondelku wszystkie przyprawy (ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe) i podlewamy winem.
  • Kiedy alkohol odparuje dodajemy śmietankę 30 %, musztardę Dijon i miód – mieszamy.
  • Gotujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję sosu (mniej więcej połowa płynu się zredukuje) – uwaga, żeby nie przypalić.

Na prawdę bardzo smaczna kompozycja. Spróbujcie sami.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s