Domowa pizza

Dzisiaj przepis na coś, co większość ludzi uwielbia. Często chodzimy na nią do knajp, barów, podziwiamy jak pizzermani szaleją z tak zwanymi „plackami”. Sam miałem okazję pracować w takim miejscu i wiem, że nie jest to wcale takie trudne. Kiedyś domowa pizza sprawiała mi problem, ciasto wychodziło twarde, czasami jakby „zakalcowate”. Teraz to dla mnie sama przyjemność. Własne ciasto, własne dodatki – pyszności. Dam tylko przepis na ciasto, ponieważ składniki każdy dobiera według swoich upodobań. A może kiedyś utworzę na blogu kategorię z pomysłami na pizze ? Kto wie. A teraz, do gotowania.

Składniki (pizza o średnicy ok. 40 cm, bądź prostokątna blacha od piekarnika):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 40 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder i sól – łączymy składniki. Dodajemy pokruszone drożdże, masło (w temperaturze pokojowej) i podgrzane mleko. Mleko powinno mieć ok 40. stopni – po to, żeby „ruszyło” drożdże. Wyższa temperatura je zabija.Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na jednolite ciasto. Proporcje są tak dobrane, że właściwie nie trzeba nawet podsypywać ciasta mąką podczas wyrabiania – ale to zawsze dobrze zrobić jednak „na oko”.
  • Odstawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką na 20 – 30 minut aż ciasto wyrośnie.
  • Wałkujemy (to ciasto nie nadaje się zbytnio do rozkręcania go tak jak w pizzeriach), nakładamy ulubione składniki i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (10 min. termoobieg  i 10 min. góra/dół).

I pamiętajcie – jeśli pizza, to tylko i wyłącznie na cienkim cieście ! 🙂

Smacznego 🙂 !

Reklamy

7 comments

  1. Bardzo fajny przepis, choć przyznam szczerze, że wolę pizzę na grubszym cieście. Taką np. jaką można dostać w Dominium. Ale to może „wina” smaku ich ciasta, które po prostu uwielbiam 😛
    Ale koniec o innych – Twój przepis jest naprawdę fajny, a pizza mega smakowała mojemu siostrzeńcowi, który z reguły strasznie wybrzydza 😉

  2. O kurcze wiesz co, jeszcze nie miałem czasu tego opracować, ale podam Ci tak z głowy składniki i w razie czego pisz na fb – postaram się pomóc. Pulpa pomidorowa lub koncentrat pomidorowy pomieszany z wodą, do tego świeży czosnek posiekany, oliwa z oliwek, świeża bazylia i oregano, sól i pieprz do smaku i to wszystko generalnie do blendera. Aha… dodaję też trochę suszonej bazylii i oregano, ale wcześniej zalewam je wrzątkiem (zaparzam) na ok. 10 minut (ten napar możesz spokojnie wykorzystać do rozcieńczenia koncentratu pomidorowego, jeśli będziesz robił akurat z niego robił sos). W razie czego pisz na priv 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s